Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 3:32, 22 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
No to nie nadajesz się na europosła
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:41, 28 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie !!!
Jak obiecałam podaje przepis na prosty szybki biszkopt
Składniki :
6 jaj.
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ubijamy białka następnie dodajemy
cukier cały czas ubijając wrzucamy żółtka.Mąkę dodajemy na samym końcu wymieszana z proszkiem i na blachę teraz to tylko zostało nam zaczekać 30 minut jak się upiecze 150 stopni w termoobiegu
to podstawa do większości moich ciast
Jeżeli robię ciasta dla dzieci , które muszę dużo wycinać form - to biszkopt robię trochu inaczej
6 jaj
1 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jeżeli potrzebuje orzechowego spodu dodaje 15 dag orzechów mielonych
albo 1 łyżkę kakao
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:49, 28 Gru 2008 PRZENIESIONY Nie 22:12, 28 Gru 2008 Temat postu: kurczak na słodko |
|
|
Proponuje troszku wzogaconą wersie słodkiego mięsa
BRZOSKWINIOWY KURCZAK
70 dag piersi z kurczaka albo z indyka
1 puszka brzoskwiń
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Marynata:
sok z dwóch pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka rozmarynu mielonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu , sól
Wykonanie:
Mięso natrzeć roztartym czosnkiem - pokroić w dużą kostkę włożyć do miski Wymieszać wszystkie składniki marynaty zalać nią mięso i wstawić do lodówki na 24 godziny . Mięso osączyć z marynaty i obtoczyć w mące ziemniaczanej . Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać masło. Mięso trzymać w cieple
Brzoskwinie wyjąć z zalewy pokroić w kostkę i krótko smażyć na patelni a następnie dodać marynatę i dusić kilka minut. Dodać mięso i ponownie poddusić razem Podawać z ryżem i zieloną sałata
przepyszne Wykrzyknik!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 1:47, 29 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Jak bym napisał, że wyjeżdżam jutro to zdążyła byś zrobić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:25, 29 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Mysle że nie było by z tym problemu zapraszam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:17, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
może coś pogotujemy może macie jakieś zachcianki było by mi łatwiej tu coś napisać codziennie coś gotuje i coś nowego wychodzi dzisiaj upieke z dziećmi nowe ciasto tylko jakie chwila zastanowienia i zabieramy sie do roboty
może jakieś propozycje !!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
emdżej
Ekspert
Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 13:16, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Może coś dla maniaka makaronów?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wandalka17
Rutyniarz
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tychy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:57, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
A ma ktoś przepis na zupe serową ??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ariena
Rutyniarz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:51, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Przyłączam się do próśb emdżeja i Wandalki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:05, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ariena napisał: | Przyłączam się do próśb emdżeja i Wandalki |
Ja również!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:35, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ok to Zaczynamy hmm ja ugotowałam dzisiaj troszku coś innego niż zaproponowaliście ale na zachcianki też mam przepis
mój obiad dzieci już zjadły
Lane cisto na rosole
Sola smażona solo z warzywami
kompocik
** zupa serowa ze serków topionych
1l wywaru rosołowego lub z kostek wiadomo lepiej z kurki
3 * 100g serki topione naturalne
przyprawy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy
pietruszka świeża
polecam do tego grzaneczki na maśle
do ciepłego wywaru dodajemy serki mieszając do rozpuszczenia nie wolno zagotować tylko delikatnie wrzeć doprawić do smaku podawać z grzankami
Zupa serowa
100 g tartego żółtego sera
1,2 l rosołu
1 cebula
2 gożdziki
tymianek
1/2 pęczku zielonej pietruszki sól
hmm
do tego lane kluski
1 Żółtko 2 łyżki mąki szczypta soli
Do rosołu dołożyć cebule gożdziki tymianek Gotować na małym ogniu przez 20 minut
Przygotować kluski- mąkę, żółtko sól mieszać tak długo aż pojawia sie pęcherzyki powietrza ciasto powinno mieć płynną konsystencję
Wlewać ciasto cienkimi strumieniami na wrzący rosół . Ostrożnie mieszać. Wsypać utarty ser i gotować przez chwilę nie przerywając mieszania . Zupę posypać zieloną pietruszką
makaron hmmm
Robię lasagne w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 23x31 cm
ja korzystam z tego przepisu ale dodaje pod ser szpinak z czosnkiem , i pieczarki
Składniki:
* makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę)
Sos beszamelowy:
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 1,5 szklanki mleka
* przyprawy (sól, pieprz)
Nadzienie mięsne:
* 0,5 kg mięsa mielonego
* 2 średnie cebule
* sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów)
* 2-3 ząbki czosnku
* przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo:
* 20-30 dkg żółtego sera
* masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!
Można dodać do mięsa np. groszek zielony, też jest pyszne! Polecam i życzę smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Sob 16:15, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 15:55, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Elżbieto . Poproszę przepis na rybę po grecku ze szczególnym uwzględnieniem składu i wykonania mieszanki warzywnej.
Coś mi się zamarzyła . Kiedyś robiła to żona ale według swojego przepisu "z głowy". Żadna z dziewczyn w naszej rodzinie nie potrafi tego tak zrobić jak Kaśka
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:06, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Właśnie mam w domu jak chcesz to mogę wrzucić. Pychota! Mniam mniam! Mój też jest z głowy
Ryba po Grecku.
Składniki:
-6 dużych marchewek
-3 pietruszki
-malutki seler
-pięć dużych cebul
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
Podsmażamy cebulę. Warzywa trzemy na tarce i podsmażamy razem z cebulą, dusimy aż warzywa będą miękkie na końcu dodajemy łyżką koncentratu i przyprawy pieprz i sól- ja nic więcej nie dodaję. No i oczywiście ryba ale to już chyba wiadomo
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Sob 16:13, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:08, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Nie ma problemu ale troszku póżniej to troszku pisania a dzieci i pies chcą iść na pole więc stoją wszyscy zwarci i gotowi ok napisze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
GosiAla
Goldeniarz
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Połchowo k/ Pucka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:09, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | Można dodać do mięsa np. groszek zielony, też jest pyszne! Polecam i życzę smacznego! |
Z brukselką też by pewnie było pyszne co nie ?
Narbutka, na pewno wypróbuję Twoje przepisy , aż ślinka cieknie jak się je czyta , dziękuję !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|