Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 3:32, 22 Gru 2008    Temat postu:

No to nie nadajesz się na europosła Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:41, 28 Gru 2008    Temat postu:

Witam serdecznie !!!
Jak obiecałam podaje przepis na prosty szybki biszkopt
Składniki :
6 jaj.
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ubijamy białka następnie dodajemy
cukier cały czas ubijając wrzucamy żółtka.Mąkę dodajemy na samym końcu wymieszana z proszkiem i na blachę teraz to tylko zostało nam zaczekać 30 minut jak się upiecze 150 stopni w termoobiegu
to podstawa do większości moich ciast
Jeżeli robię ciasta dla dzieci , które muszę dużo wycinać form - to biszkopt robię trochu inaczej
6 jaj
1 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jeżeli potrzebuje orzechowego spodu dodaje 15 dag orzechów mielonych
albo 1 łyżkę kakao


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:49, 28 Gru 2008
PRZENIESIONY
Nie 22:12, 28 Gru 2008    Temat postu: kurczak na słodko

Proponuje troszku wzogaconą wersie słodkiego mięsa

BRZOSKWINIOWY KURCZAK
70 dag piersi z kurczaka albo z indyka
1 puszka brzoskwiń
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Marynata:
sok z dwóch pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka rozmarynu mielonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu , sól

Wykonanie:
Mięso natrzeć roztartym czosnkiem - pokroić w dużą kostkę włożyć do miski Wymieszać wszystkie składniki marynaty zalać nią mięso i wstawić do lodówki na 24 godziny . Mięso osączyć z marynaty i obtoczyć w mące ziemniaczanej . Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać masło. Mięso trzymać w cieple
Brzoskwinie wyjąć z zalewy pokroić w kostkę i krótko smażyć na patelni a następnie dodać marynatę i dusić kilka minut. Dodać mięso i ponownie poddusić razem Podawać z ryżem i zieloną sałata
przepyszne Wykrzyknik!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 1:47, 29 Gru 2008    Temat postu:

Jak bym napisał, że wyjeżdżam jutro to zdążyła byś zrobić Question Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:25, 29 Gru 2008    Temat postu:

Mysle że nie było by z tym problemu zapraszam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:17, 17 Sty 2009    Temat postu:

może coś pogotujemy może macie jakieś zachcianki było by mi łatwiej tu coś napisać codziennie coś gotuje i coś nowego wychodzi dzisiaj upieke z dziećmi nowe ciasto tylko jakie chwila zastanowienia i zabieramy sie do roboty
może jakieś propozycje !!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:16, 17 Sty 2009    Temat postu:

Może coś dla maniaka makaronów? Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wandalka17
Rutyniarz


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:57, 17 Sty 2009    Temat postu:

A ma ktoś przepis na zupe serową ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:51, 17 Sty 2009    Temat postu:

Przyłączam się do próśb emdżeja i Wandalki Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:05, 17 Sty 2009    Temat postu:

Ariena napisał:
Przyłączam się do próśb emdżeja i Wandalki Smile


Ja również! Smile Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:35, 17 Sty 2009    Temat postu:


Ok to Zaczynamy hmm ja ugotowałam dzisiaj troszku coś innego niż zaproponowaliście ale na zachcianki też mam przepis
mój obiad dzieci już zjadły
Lane cisto na rosole
Sola smażona solo z warzywami
kompocik


** zupa serowa ze serków topionych

1l wywaru rosołowego lub z kostek wiadomo lepiej z kurki
3 * 100g serki topione naturalne
przyprawy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy
pietruszka świeża
polecam do tego grzaneczki na maśle

do ciepłego wywaru dodajemy serki mieszając do rozpuszczenia nie wolno zagotować tylko delikatnie wrzeć doprawić do smaku podawać z grzankami


Zupa serowa
100 g tartego żółtego sera
1,2 l rosołu
1 cebula
2 gożdziki
tymianek
1/2 pęczku zielonej pietruszki sól
hmm
do tego lane kluski
1 Żółtko 2 łyżki mąki szczypta soli

Do rosołu dołożyć cebule gożdziki tymianek Gotować na małym ogniu przez 20 minut
Przygotować kluski- mąkę, żółtko sól mieszać tak długo aż pojawia sie pęcherzyki powietrza ciasto powinno mieć płynną konsystencję
Wlewać ciasto cienkimi strumieniami na wrzący rosół . Ostrożnie mieszać. Wsypać utarty ser i gotować przez chwilę nie przerywając mieszania . Zupę posypać zieloną pietruszką


makaron hmmm
Robię lasagne w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 23x31 cm
ja korzystam z tego przepisu ale dodaje pod ser szpinak z czosnkiem , i pieczarki
Składniki:

* makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę)

Sos beszamelowy:

* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 1,5 szklanki mleka
* przyprawy (sól, pieprz)

Nadzienie mięsne:

* 0,5 kg mięsa mielonego
* 2 średnie cebule
* sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów)
* 2-3 ząbki czosnku
* przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

Dodatkowo:

* 20-30 dkg żółtego sera
* masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!
Można dodać do mięsa np. groszek zielony, też jest pyszne! Polecam i życzę smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Sob 16:15, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:55, 17 Sty 2009    Temat postu:

Elżbieto Smile . Poproszę przepis na rybę po grecku ze szczególnym uwzględnieniem składu i wykonania mieszanki warzywnej.
Coś mi się zamarzyła Smile . Kiedyś robiła to żona ale według swojego przepisu "z głowy". Żadna z dziewczyn w naszej rodzinie nie potrafi tego tak zrobić jak Kaśka Sad
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:06, 17 Sty 2009    Temat postu:

Właśnie mam w domu jak chcesz to mogę wrzucić. Pychota! Smile Smile Mniam mniam! Mój też jest z głowy Smile


Ryba po Grecku.

Składniki:
-6 dużych marchewek
-3 pietruszki
-malutki seler
-pięć dużych cebul
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
Podsmażamy cebulę. Warzywa trzemy na tarce i podsmażamy razem z cebulą, dusimy aż warzywa będą miękkie na końcu dodajemy łyżką koncentratu i przyprawy pieprz i sól- ja nic więcej nie dodaję. No i oczywiście ryba ale to już chyba wiadomo Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Sob 16:13, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:08, 17 Sty 2009    Temat postu:

Nie ma problemu ale troszku póżniej to troszku pisania a dzieci i pies chcą iść na pole więc stoją wszyscy zwarci i gotowi ok napisze

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GosiAla
Goldeniarz


Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Połchowo k/ Pucka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:09, 17 Sty 2009    Temat postu:

narbutka napisał:
Można dodać do mięsa np. groszek zielony, też jest pyszne! Polecam i życzę smacznego!

Z brukselką też by pewnie było pyszne co nie ? Very Happy

Narbutka, na pewno wypróbuję Twoje przepisy , aż ślinka cieknie jak się je czyta , dziękuję !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 10 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin