Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magda_17
Ekspert
Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1641
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: Pon 20:16, 09 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Ewelina to ja Ci polecam taki torcik z truskawkami.
Moja mama robi to tak, że robi biszkopt (można też gotowe kupić), kroi go wzdłuż na pół, między jedną połówkę a drugą daje nutellę, na wierzch biszkoptu też i na to kładzie truskawki, które później polewa (raczej to nie jest dobre słowo ale ja się na gotowaniu nie znam) galaretką. Pychaaaa Jakbyś chciała wykorzystać, a coś nie jasno napisałam to mów, to zapytam mamę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:14, 09 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Magda, moja mama robi takie same ciasto
A ja podam przepis na pyszną zapiekankę:
składniki:
makaron ugotowany
szynka
ser żółty
cebula
pieczarki
ketchup
Na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem układamy makaron i polewamy go lekko ketchupem. Smażymy szynkę z cebulą, a na drugiej patelni pieczarki. Na warstwie makaronu kładziemy pieczarki, następnie szynkę z cebulą i to wszystko posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika, piecze się około 0,5 h w temp. 200 stopni. I jemy
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ewa&Duffel dnia Pon 21:14, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda_17
Ekspert
Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1641
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: Pon 21:32, 09 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Zamiast truskawek czasami używa też brzoskwiń. Mam jeszcze resztę w lodówce, więc mogę zrobić zdjęcie i Wam pokazać, bo nie wiem czy mój opis jest wystarczająco jasny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mikołów - Borowa Wieś Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:11, 09 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
magda_17 proszę o zdjęcie bo nie wiem jak tą galaretkę dać- zawsze wchłamia mi się w ciasto spytaj mamy co z tą galaretką zrobic zeby wyszło
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda_17
Ekspert
Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1641
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: Pon 23:27, 09 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
To napiszę cały przepis
Biszkopt:
(przepis na duży spód)
7 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, do już ubitych wsypać cukier. Osobno ubić żółtka, dodać do nich wcześniej ubite białka i dość długo mieszać (żeby się pojawiły takie pęcherzyki powietrza). Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Trzeba to szybko i dokładnie wymieszać, żeby mąka nie osiadła na dnie. Następnie przelać do formy wyłożonej najlepiej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika tak na 150 st. Mniej więcej 20-30 minut. Mama mówi, że będziesz widziała, czy ci się robi coraz ciemniejszy ten biszkopt na górze
No i jak ostygnie to trzeba go wzdłuż przekroić i nasączyć dobrze, żeby nie był zbyt suchy. Mama używa herbaty z cukrem. I trzeba nasączyć te wewnętrzne strony tego biszkoptu.
Potrzebujesz jeszcze takie średnie opakowanie Nutelli (chyba ma 300g) lub innego jakiegoś czekoladowego kremu (jak wolisz, ale z doświadczenia wiem, że Nutella najlepsza ) Dobrze by było gdybyś ten słoiczek wstawiła sobie do ciepłej wody, żeby stała się bardziej wodnista i będzie się ją lepiej rozsmarowywać. I Nutelle nakładasz tam do wewnątrz i na górną warstwę.
No i na koniec jakieś 70 deko truskawek (najlepiej połówki z nich zrobić) układasz na tej Nutelli i na to galaretka (ponoć potrzebne są dwie)
I żeby ta galaretka nie spadła na dół to mama tą formę w której ma ciasto bokiem jeszcze wykłada papierem i dopiero układa i daje galaretkę, potem do lodówki i dopiero później daje na jakieś fajne coś Powiedziała, ale że jak galaretka będzie dobrze stężona to nic się nie powinno stać.
Mam nadzieję, że przepis jest jasny Jak coś to pytaj Zaraz wstawię foto
Edit: No ja nie wiem czy to foto się tu powinno pojawić, bo nie jest fajne i to w sumie jest to co z tego tortu zostało po weekendzie ale trudno, będzie Ci łatwiej!
[link widoczny dla zalogowanych]
Nie wierzcie temu zdjęciu! Ten tort jest na prawdę przepyszny!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez magda_17 dnia Pon 23:37, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mikołów - Borowa Wieś Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 1:02, 10 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
ślinka leci - chyba się skuszę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:45, 10 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Ariena napisał: | Pasta serowo-czosnkowa, idealna na kanapki i dla smakoszy sera żółtego
ser żółty potarty
wyciśnięty czosnek wg uznania
majonez lub pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną
sól i pieprz do smaku
ew. jajko ugotowane
Mieszamy wszystko razem i się zajadamy pastą na kanapce, choć można do wszystkiego np zrobić takie ruloniki: dajemy pastę na plasterek szynki i zawijamy pychotka!
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem
Na kromkę dajemy tuńczyka, plasterki ogórka i jajko i przyprawiamy. |
ta pasta ponoć dobrze smakuje na krakersach jako np zakąska na domową imprezkę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mikołów - Borowa Wieś Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:09, 11 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
magda_17 Zrobiłam zmodyfikowaną wersję ciasta które polecałaś bo wczoraj nie dostałam u nas truskawek
Zrobiłam tak
Miałam 3 warstwy biszkoptu na 1 dałam nutellę przykryłam 2 na drugą dałam wiśniową galaretkę ale do 2 opakowań galaretki użyłam 0,5l wody i 3/4 szklanki mleka. przykryłam 3 oblałam polewą czekoladową całe ciasto i przyozdobiłam dodając na wierzch truskawki które dotarły do mnie 20 min przed gośćmi
efekt smakowy super a wizualny choć nie rewelacyjny zamieszczam poniżej
[link widoczny dla zalogowanych]
Dziękuję wam bardzo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Przyjaciel forum
Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tychy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:50, 11 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
mmm.. smakowicie wygląda, aż mi smaka zrobiłaś
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olinka
Ekspert
Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:23, 11 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Karolcia napisał: | mmm.. smakowicie wygląda, aż mi smaka zrobiłaś |
Karola mnie też Chyba też się na nie skusze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mikołów - Borowa Wieś Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:25, 11 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Jak dotrzesz do nas jutro to na pewno jeszcze będzie. ZApraszamy
w 33 wsiadaj wysiądz na przystaku borowa wieś świetlica i ciasto będzi czekało
Shiro i twoja mama również mile widziani
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Przyjaciel forum
Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tychy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:31, 11 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
O jejku dziękuję za zaproszenie aż miło, jednak ja mam już zajęty cały tydzień i nie mam na nic czasu, a jutro koleżanka ma rodziny i robimy ognisko, nie wyrobie
No, ale my zapraszamy Cię do nas w przyszłym tygodniu na spacer nad jezioro, może nie na ciasto bo ja nie mam takich zdolności
Ale bardzo dziękuję za zaproszenie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Karolcia dnia Śro 21:31, 11 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mikołów - Borowa Wieś Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:09, 11 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Może kiedy indziej się uda życzę miłego ogniska a jak tylko pogoda się poprawi na pewno pójdziemy na ten spacer
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:04, 12 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem efekt wizualny bardzo dobry a smakowy pewnie jeszcze lepszy!!!
gratuluję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ariena
Rutyniarz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:22, 30 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam makarony, ale nie typowe spaghetti pomidorowe czy bolognese, tylko np z brokułami, carbonara, z włoskim pesto. Dziś wymyśliłam sama przepis na spaghetti i chcę się nim pochwalić bo było pyszne
Spaghetti z serem Lazur i pomidorami
- ser lazur pokrojony w kostkę
-pomidory pokrojone w kostkę
-parę plasterków szynki
-śmietana (ja dałam 12% żeby było mniej kalorii)
-bazylia
- kostka przyprawowa czosnek Knorra
Jako że robiłam tylko dla siebie to ilość składników można zwiększyć. Makaron spaghetti gotowałam w osolonej wodzie aby był al dente. A w tym czasie: na patelnię teflonową (bez oliwy) dałam pokrojone 2 plasterki szynki i poczekałam chwilę aż się przyrumieni. Dodałam pól pomidora i całość dusiłam pod przykryciem aż z pomidora zrobi się papka, dodałam bazylię, chwilkę podusiłam aby bazylia puściła aromat, a pod koniec dałam pół kostki czosnkowej Knorra. Do tego 3 łyżki śmietany i pokrojony kawałek sera lazur (ilość zależy jak kto woli-czy się chce uzyskać bardziej intensywny smak sera Lazur czy mniej). Czekałam aż ser się rozpuści i dodałam do tego ugotowany makaron, całość pomieszałam chwilę, dałam na talerz i nie mogłam się tym najeść
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ariena dnia Pon 16:23, 30 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|