Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:22, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ciasta i ciasteczka:
Pani Walewska
Ciasto kruche:
-30dag mąki
-20dag tłuszczu (masło lub margaryna)
-10g cukru pudru
-6 żółtek
-Cukier waniliowy
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto podzielić na pół i schłodzić. Schłodzone ciasto upiec na złoto. Upieczone placki posmarować dżemem położyć pianę na to orzechy zapiec na złoto.
-1 słoiczek dżemu ((kwaśnego najlepiej porzeczkowego (ja używam własnej roboty)
Piana:
-6 białek
-30dag cukru pudru
-10 dag orzechów
Krem:
-1/2 l mleka
-4 łyżki cukru
-Cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
Pierożki na słodko
(obiecałam Oli i zapomniałam )
Składniki:
-3 łyżki śmietany
-3 szk. mąki
-1 margaryna
Szczypta proszku do pieczenia
Marmolada lub czekolada do środka. Z czekoladą to taka jak nutella ale ja wybieram tą tańszą i jest bardzo dobre (po co kasę tracić jak i tak będzie dobre). Nie używać dżemu bo się spali!
Zagniatamy ciasto. Lepimy pierożki (ciasto jest takie klejące ale nie używamy mąki) i do środka schłodzoną czekoladę lub marmoladę (mogą być jabłka takie jak do szarlotki).
Kulki
Składniki:
-5 paczek herbatników zmielić maszynką
-1 masło
-1 szk. Cukru pudru
-2 łyżki kakao
Zapach waniliowy
Spirytus do smaku (dobre jest też malibu czy likier ale ja używam naprawdę w małych ilościach- niepełnoletnia )
Składniki zagnieść i formować kulki obtoczyć w herbatnikach lub wiórkach kokosowych, lub orzechach. (oczywiście zmielonych) Idealne do kawy, na spotkania bardzo szybko się robi.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:02, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:24, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
No dobra nie daje mi to spokoju Rybę po greku najlepiej przygotować dzień przed spożyciem
*zielona papryka
*czerwona papryka
*2 marchewki
*2 pietruszki
*mały seler
*4 cebule
Ja kroje wszystko w paseczki podsmażyć do miękkości przyprawić sól pieprz ziołowa ziele angielskie liść laurowy koncentrat też jest dobry ja dodaje pomidory z puszki przekładam rybę warzywami i zostawiam w zimnym na dobę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wandalka17
Rutyniarz
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tychy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:28, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki Jolu za przepis na pierożki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 16:30, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jola66 napisał: | Właśnie mam w domu jak chcesz to mogę wrzucić. |
Jola. Świetny pomysł. Podrzuć trochę to spróbuję
Cytat: | Składniki:
-6 dużych marchewek
-3 pietruszki
-malutki seler
-pięć dużych cebul
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
Podsmażamy cebulę. Warzywa trzemy na tarce i podsmażamy razem z cebulą, dusimy aż warzywa będą miękkie na końcu dodajemy łyżką koncentratu i przyprawy pieprz i sól- ja nic więcej nie dodaję. No i oczywiście ryba ale to już chyba wiadomo |
Jak dla mnie to chyba za mało pomidorowo więc sama rozumiesz, że musisz podrzucić do degustacji
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:36, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
hihih
Że ja zapomniałam o tym wątku mam mase przepisów! co tylko chcecie. Od sałatek po ciasta i ciasteczka od jajecznicy z serem po szyszki. Zaraz wkleję zdjęcie Walewskiej bo właśnie wczoraj robiłam
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Sob 16:37, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:41, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Wafelki z wiórkami
Składniki:
-2 paczki wiórek kokosowych
-1 szk. Cukru pudru
-3 żółtka
-1 jajko
-1 łyżka masła
To utrzeć potem dodać wiórki.
Wafle powycinać kieliszkiem na małe kółeczka. Nakładać masę i zapiec 180 C- 30 min. na złoto. Pychota! Cały dom to uwielbia
A jeśli zostaną nam białka to po co marnować? Zróbmy Bezy!
Bezy
Składniki:
-1 białko
-10 dag cukru
-kilka kropel cytryny lub kwasek cytrynowy- nie koniecznie niektórzy nie lubią
Ubić białka z cukrem (razem- wtedy są lepsze) i dodać cytryny wedle uznania. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nakładać białka w szprycę i formować beziki lub po prostu łyżką jak nie mamy szprycy . Potem wstawiamy beziki do pieca na 130 stopni i tak przy uchylonym piecu suszyć przez 1 godz. (jeżeli ktoś lubi takie bardziej miękkie to na 30 min.) potem piec wyłączyć z zostawić tak na kilka godzin. Działa to na zasadzie 1 białko na 10 dag cukru. Jeśli dodamy mniej cukru będą się rozpadały.
Walewska:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Pycha !
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:03, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:09, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
to dzisiejsze wyczyny
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
to wczesniejsze ślimak
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Sob 18:12, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:23, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Łał pycha! A przepisy? Trzeba wypróbować. Ślicznie wyglądają i pewnie równie wybornie smakują! Co to za ciasteczka? Wyglądają wystrzałowo! Zaskakująca ilość! Masz cukiernię?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Sob 18:43, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:32, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Sałatka Gyros
składniki:
- pierś z kurczaka
- sos sojowy
- przyprawa "gyros"
- pół szklanki startego sera
- ogórek kiszony
- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka ketchupu z bazylią i oregano (Hellmann's)
- sól i pieprz
-cebula
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i polać sosem sojowym. Odstawić na 20 minut. W tym czasie pokroić kapustę, ogórka i cebulę (obraną oczywiście) zetrzeć ser jeśli jest w kostce. Zrobić sos: zmieszać ketchup, majonez i jogurt. Kurczaka usmażyć na oliwie. Dodać do pokrojonych warzyw i sera. Odsączyć kukurydzę, dosypać. Całość polać sosem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ja układam to warstwami w szklanym przezroczystym naczyniu zyskuje wtedy na estetyce i na wierzch dodaję ser, paprykę, pokrojony szczypiorek żeby stworzyć taki kontrast
Lukrowane koła
Składniki:
-20dag masła
-20dag cukru pudru
-20dag mąki (1 szk.)
-4 jajka (białka ubić)
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka octu
Masło + cukier + żółtko ubić mikserem. Potem dodać kakao+ proszek do pieczenia + ocen + mąka. To łączymy mikserem. Na koniec dodajemy pianę z białek, łączymy łyżką.
Lukier:
-30-40 dag cukru pudru
-3 łyżki wody
-4 łyżki spirytusu
To zagotować i smarować ciasto. Gotowe ciasto pokroić na małe ciasteczka różnych kształtów my robiłyśmy księżyce lub koła. Z księżycami to zostaje dużo ciasta więc lepiej jakieś proste wzory kwadraty koła itp.
Szyszki
Składniki:
-1/2 margaryny
-10 gad toffi
-10 dag krówek
-2 paczki ryżu prażonego
-3 łyżki kakao
Cukierki rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż formować szyszki. Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało ale mama mi mówiła że to już tak jest.
Pieguski Stelmaszki
Składniki:
-4 jajka
-1 1/4 szk. Cukru
-2 1/2 szk. Mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 masła
Wiórki kokosowe (my zawsze dodajemy żeby miało ciekawszy smak ale to już zależy od Was)
Rodzynki, czekolada, orzechy itp. (zależy co chcecie dodać )
Zagnieść ciasto dodając: rodzynki i czekoladę, lub samą czekoladę lub same rodzynki, orzechy wedle uznania oczywiście wszystkie składniki muszą być pokrojone.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:04, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 8 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:46, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ciasteczka
*0,5 kg mąki
*30 dag tłuszczu ( margaryna i smalec)
*5 żółtek w tym 3 gotowane 2 surowe
*4 łyżki cukru pudru
*cukier waniliowy
proszek do pieczenia
śmietana
Wszystkie składniki zarobić dodać śmietanę aby było wolniejsze jak na pierogi wychłodzić
wałkować ciasto wykrawać ciasteczka piec w 180 ' w termoobiegu 15 minut
Przekładać masami lub marmoladą dekoracja według uznania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:49, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Nie posiadam cukierni ale często piekę na zamówienie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Daraka83
Ekspert
Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 1267
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Oborniki Wlkp Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 18:56, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | Nie posiadam cukierni ale często piekę na zamówienie
|
elu chyba bedę musiał coś u Ciebie zamówić .... albo wprosić się na kawkę - przepysznie wyglądają twoje słodkości
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:57, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | Nie posiadam cukierni ale często piekę na zamówienie
|
Tak tez myślałam. A szkoda że nie posiada Pani
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:08, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Przepis na rureczki
*0,5 kg mąki
25 dag margaryny
0,25 l śmietany gęstej śmietany
Po wysiekaniu i wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minutek rozwałkować jak na pierogi kroić paski zawijac na rurki i piec na złoty kolor
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Babeczki
*60 dag maki
*30 dag margaryny
*20 dag cukru pudru
*6 żółtek
2-3 łyżki śmietany
zarobić schłodzić wykrawać szklanką koła i wkładać do foremek wypiekać na złoty kolor
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Sob 19:16, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:42, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Zapiekanka z makaronem.
Składniki:
- paczka makaronu świderki lub muszelki (500 g),
- 300 g mielonego mięsa,
- ser żółty,
- mleko 1,5 szklanki,
- oregano,
- mąka,
- czosnek,
- cebula,
- pomidory w puszce,
- koncentrat,
- sól, pieprz, chili.
Gotujemy makaron, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni smażymy celbulę i czosnek dodajemy mięso mielone pomidory w puszce trochę koncentratu. Doprawiamy do smaku. Do dużego garnka wlewamy mleko dodajemy, mąkę (2 łyżki), łyżkę masła i połowę startego sera oraz oregano. Do tego wrzucamy ok. 70 % makaronu. Wyłączamy gdy się te składniki połączą.
Do naczynia żaroodpornego na dno dajemy makaron przygotowany w sposób podany powyżej na to wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Na wierzch układamy pozostały makaron i posypujemy startym serkiem.
Zapiekać około 25 minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|