Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 22:56, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jola66 napisał: | Szyszki
Składniki:
1/2 margaryny
10 gad toffi
10 dag krówek
2 paczki ryżu prażonego
3 łyżki kakao |
I to wszystko
Jola. Jak patrzę na Elżbiety i Twoje przepisy i wyroby to mi ślina z pyska jak buldogowi cieknie i w głowie mi się lasuje ale nie aż tak.
Cytat: | Cukier rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż | skąd ten cukier i jaki ryż formować szyszki.
Cytat: | Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało ale mama mi mówiła że to już tak jest. |
Bardzo lubię twarde szyszki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Edyta_Neo
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Sob 22:59, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jolu dzieki za zapiekankę w ogóle tu tyle przepisów superowych ,że musze posiedzieć i popróbować mniam!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:01, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | No dobra nie daje mi to spokoju Rybę po greku najlepiej przygotować dzień przed spożyciem
*zielona papryka
*czerwona papryka
*2 marchewki
*2 pietruszki
*mały seler
*4 cebule
Ja kroje wszystko w paseczki podsmażyć do miękkości przyprawić sól pieprz ziołowa ziele angielskie liść laurowy koncentrat też jest dobry ja dodaje pomidory z puszki przekładam rybę warzywami i zostawiam w zimnym na dobę |
Elżbieto. Ile tego koncentratu lub pomidorów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:04, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | [link widoczny dla zalogowanych]
to dzisiejsze wyczyny
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
to wczesniejsze ślimak
[link widoczny dla zalogowanych] |
Elżbieto wysyłasz to kurierem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:10, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Jola66 napisał: | Szyszki
Składniki:
1/2 margaryny
10 gad toffi
10 dag krówek
2 paczki ryżu prażonego
3 łyżki kakao |
I to wszystko
Jola. Jak patrzę na Elżbiety i Twoje przepisy i wyroby to mi ślina z pyska jak buldogowi cieknie i w głowie mi się lasuje ale nie aż tak.
Cytat: | Cukier rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż | skąd ten cukier i jaki ryż formować szyszki.
Cytat: | Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało ale mama mi mówiła że to już tak jest. |
Bardzo lubię twarde szyszki |
Tak wszystko. A sory za małą pomyłkę chodzi o cukierki już poprawiłam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:49, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jola66 napisał: | Jerzy Włodarczyk napisał: | Jola66 napisał: | Szyszki
Składniki:
1/2 margaryny
10 gad toffi
10 dag krówek
2 paczki ryżu prażonego
3 łyżki kakao |
I to wszystko
Jola. Jak patrzę na Elżbiety i Twoje przepisy i wyroby to mi ślina z pyska jak buldogowi cieknie i w głowie mi się lasuje ale nie aż tak.
Cytat: | Cukier rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż | skąd ten cukier i jaki ryż formować szyszki.
Cytat: | Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało ale mama mi mówiła że to już tak jest. |
Bardzo lubię twarde szyszki |
Tak wszystko. A sory za małą pomyłkę chodzi o cukierki już poprawiłam |
Dzięki . Juz mi się wszystko zgadza
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Siugowa
Ekspert
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opoczno Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:00, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Wy takie przepisy tu smarujecie a ja nie umiem rosołu ugotować żeby się nie zabełtał. No ale nie każdy musi umieć gotować. A chcieć- inna sprawa. Z przepisu na szyszki poza margaryną zjedliby u mnie wszystko jak leci, łącznie z kakaem i nie byłoby sysuń z czego zrobić.
A ciekawa jestem ile jeszcze będzie przepisów na rybę po grecku.
ja nie dodaję papryk, ino marchew, pietruszkę, selera i zamiast cebuli- pora. Ilości nie podam, bo robię "na oko". Starte warzywa lekko duszę (ha!) ale żeby nie były bardzo miękkie, bo się ciapcia zrobi i zresztą będą niesmaczne. I dalej wciepuje mały słoik koncentratu pomidorowego, tylko cukier i kwasek cytynowy. U nas ma być słodko- kwaśno. Soli się też ale jak już wiem na końcu, bo jak się rybę przesoli to się po japońsku jakotako wyrówna.
Hi hi ale ze mnie kucharka.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:13, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Hahaha...
Ryb po grecku jest bardzo dużo z resztą co kto lubi to dorzuci!
Tak jak obiecałam:
Karkówka
Składniki:
-1kg karkówki
-1/2 szk. Oleju
-1/2 szk. Ketchupu
-1 łyżka sosu sojowego1 cebula
-1 ząbki czosnku
-1 łyżka żółtego dżemu
Karkówkę pokroić w grube plastry lekko rozbić. Posolić i popieprzyć na obie strony. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę dodać olej, ketchup, dżem i wymieszać. Ułożyć w naczyniu posmarować sosem i układać mięso warstwami. Zostawić w lodówce na noc piec 1 1/2 godz. w temp. 160’C Do pieczenia ułożyć jedną warstwą.
Będą zdjęcia jak się upiecze
Gofry Joli
Składniki:
-20 dag masła rozpuścić
-1szk. Mleka
-20 dag drożdży
-3 jajka (ubić pianę)
-1/2 kg mąki
-25g cukru
-250 ml piwa
Mąkę + cukier + masło + mleko + żółtka utrzeć dodać drożdże +piwo + białka. Odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Rozsmarować pędzelkiem oliwę w gofrownicy i nakładać czerpakiem. Co 2-3 gofry smarować oliwą gofrownicę (zależnie od potrzeby).
Chleb domowy (Pychota!!!)
Składniki:
-3 szk. Mąki
-1 szk. Otrąb pszennych
-1/2 szk. Siemienia lnianego
-5 dag drożdży
-1 1/2 łyżeczki soli
-2 szk. Wody
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wymieszać i włożyć do blachy aż wyrośnie piec 50 min. Można dodawać różnego rodzaju pestki (w zależności od uznania)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:01, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Trampeczka
Administrator
Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 3143
Przeczytał: 1 temat
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Książ Wlkp. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:51, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] |
Proszę Cię, przestań! Albo podziel się tymi pysznościami Ślinka mi tak cieknie, że zaraz będe miała powódź w domu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:49, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Nudziłam się z rana i robiłam zdjęcia do kącika foto i wpadłam na pomysł zrobienia herbatki a efekty na dole
Snowy Orange Tea
Składniki:
- czarna herbata
- goździki
- pomarańcza
- miód
Do rondelka wlać wrzątek, wsypać herbatę, zagotować. W tym czasie zetrzeć trochę skórki z pomarańczy, w resztę powbijać goździki. Zarówno skórkę jak i pomarańczę z goździkami wrzucić do herbaty. Można dorzucić kilka goździków luzem. Zmniejszyć ogień. Chwilę przed podaniem wlać miód, mieszać do rozpuszczenia. Doskonała na zimowe wieczory rewelacyjny zapach
[link widoczny dla zalogowanych]
A oto i karkówka:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 15:50, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:59, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Batoniki BOUNTY
Składniki:
- 400g wiórków kokosowych
- 200ml kremówki
- 140g cukru pudru (mi zabrakło 40g)
- 140g masła
- 2 łyżki rumu (u mnie Malibu)
- 200g mlecznej czekolady
- 200g białej czekolady
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać rum, wymieszać. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie, wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała.
Czeko kubki
Składniki:
-czekolada deserowa 125 g
-masło 125 g
-jajka 3 szt
-cukier 15 dkg
-mąka 3 łyżki
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. w misce mieszamy jajka i cukier - roztrzepujemy je. Dodajemy do tych jajek z cukrem mąkę, mieszamy.
Ramekiny smarujemy masłem. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę z masłem i łączymy.
Masę nalewamy do ramekinów.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200'C.
Gotowe czeko kubki mają pęknięcia na wierzchu. Są bardzo syte i mega czekoladowe jest to przepis na 4 osoby.
Ciasto na pizzę
Składniki:
-mąka zwykła 1 kg
-woda ciepła max.30 stopni 300 ml
-drożdże suche 3 paczki
-olej z oliwek 8 łyżek
-ocet winny 1 łyżeczka
-sól 2-4 łyżeczek
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy olej, ocet, sól i mąkę.
Dodajemy tyle mąki, żeby ciasto nie było za twarde.
Wychodzą 4 średnie pizze.
3bit
Składniki:
-herbatniki zwykłe 6 paczek
-mleko skondensowane słodkie 1 puszka
-krem karpatka 1 opakowanie
-śmietana 18% 200 ml
-śnieżka w proszku 1 opakowanie
-czekolada mleczna 1/4 tabliczki
Mleko gotować 3 godziny, śmietanę ubić ze śnieżką, krem wg przepisu na opakowaniu
na tacy układać (od dołu)
2 paczki herbatników
mleko
2 paczki herbatników
krem
2 paczki herbatników
śmietana
posypać startą czekoladą
wstawić do lodówki na 24h
Czekoladę mleczna można zastąpić gorzka, smak będzie troszeczkę inny, ale równie pyszny.
Banany w słodkim cieście
Składniki:
-banany 4 sztuki
-jajka 2 szt.
-mąka 2 łyżki
-cukier 1 łyżka
-cukier waniliowy 1 łyżeczka
-olej
Banany kroimy w centymetrowe plasterki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przygotowujemy ciasto - żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy mąkę. Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Obtaczamy plastry bananów w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealne dla dzieci
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ariena
Rutyniarz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:53, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
O rany trzeba by wypróbować wszystkie te przepisy
Paszteciki z pieczarkami
nadzienie:
-pieczarki
-cebula
-bułka tarta
-ew.gotowane jajko
-vegeta
-pieprz
-sól
-ciasto francuskie
-jajko do smarowania
Pieczarki drobniutko siekamy najlepiej rozdrabiarką na jak najmniejsze kawałeczki-takie mniejsze niż 5mm, tak samo siekamy cebulkę. Podsmażamy cebulkę na maśle, jak się zarumieni to dodajemy pieczarki i podsmażamy aby jak najwięcej straciły wody. Możemy dodać posiekane drobniutko jajko na twardo. Dodajemy przyprawy, łyżkę bułki tartej aby wsiąkła wodę,czekamy aż nadzienie się trochę przestudzi.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty-wielkość na oko, zależy jakie duże chcemy paszteciki, ja robię takie 8x8cm. Nakładamy na środek kwadracika farsz i zawijamy rogi. Roztrzepane surowe jajko smarujemy pędzelkiem po wierzchu. Dajemy do piekarnika na 180st na jakieś 15 min-jak się zarumienią to już są gotowe.
Można podawać do barszczu, ale świetnie się sprawdzają jako lekki obiad np z sałatką grecką.
Farsz można robić ze wszystkiego, np z warzyw, na słodko z nutellą, z szynki i sera, propozycję są często podawane na opakowaniu.
A tak wyglądają gotowe paszteciki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:57, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Wyglądają pysznie!!! mniam mniam
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:58, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ariena
Rutyniarz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:11, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
I są pyszne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:15, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
zrobie coś takiego! Bo aż mi się jeść zachciało! zrobie z pieczarkami i z mięsem i z nutellą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|