Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:56, 17 Sty 2009    Temat postu:

Jola66 napisał:
Szyszki

Składniki:

1/2 margaryny
10 gad toffi
10 dag krówek
2 paczki ryżu prażonego
3 łyżki kakao

I to wszystko Question
Jola. Jak patrzę na Elżbiety i Twoje przepisy i wyroby to mi ślina z pyska jak buldogowi cieknie Twisted Evil i w głowie mi się lasuje ale nie aż tak.

Cytat:
Cukier rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż
skąd ten cukier i jaki ryż Question Shocked formować szyszki.

Cytat:
Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało Smile ale mama mi mówiła że to już tak jest. Smile

Bardzo lubię twarde szyszki Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta_Neo
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sob 22:59, 17 Sty 2009    Temat postu:

Jolu dzieki za zapiekankę Very Happy w ogóle tu tyle przepisów superowych ,że musze posiedzieć i popróbować Smile mniam!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:01, 17 Sty 2009    Temat postu:

narbutka napisał:
No dobra nie daje mi to spokoju Rybę po greku najlepiej przygotować dzień przed spożyciem


*zielona papryka
*czerwona papryka
*2 marchewki
*2 pietruszki
*mały seler
*4 cebule
Ja kroje wszystko w paseczki podsmażyć do miękkości przyprawić sól pieprz ziołowa ziele angielskie liść laurowy koncentrat też jest dobry ja dodaje pomidory z puszki przekładam rybę warzywami i zostawiam w zimnym na dobę


Elżbieto. Ile tego koncentratu lub pomidorów Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:04, 17 Sty 2009    Temat postu:

narbutka napisał:
[link widoczny dla zalogowanych]

to dzisiejsze wyczyny
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]
to wczesniejsze ślimak
[link widoczny dla zalogowanych]


Elżbieto Smile wysyłasz to kurierem Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:10, 17 Sty 2009    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
Jola66 napisał:
Szyszki

Składniki:

1/2 margaryny
10 gad toffi
10 dag krówek
2 paczki ryżu prażonego
3 łyżki kakao

I to wszystko Question
Jola. Jak patrzę na Elżbiety i Twoje przepisy i wyroby to mi ślina z pyska jak buldogowi cieknie Twisted Evil i w głowie mi się lasuje ale nie aż tak.

Cytat:
Cukier rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż
skąd ten cukier i jaki ryż Question Shocked formować szyszki.

Cytat:
Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało Smile ale mama mi mówiła że to już tak jest. Smile

Bardzo lubię twarde szyszki Very Happy


Tak wszystko. A sory za małą pomyłkę Smile chodzi o cukierki Smile już poprawiłam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:49, 17 Sty 2009    Temat postu:

Jola66 napisał:
Jerzy Włodarczyk napisał:
Jola66 napisał:
Szyszki

Składniki:

1/2 margaryny
10 gad toffi
10 dag krówek
2 paczki ryżu prażonego
3 łyżki kakao

I to wszystko Question
Jola. Jak patrzę na Elżbiety i Twoje przepisy i wyroby to mi ślina z pyska jak buldogowi cieknie Twisted Evil i w głowie mi się lasuje ale nie aż tak.

Cytat:
Cukier rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż
skąd ten cukier i jaki ryż Question Shocked formować szyszki.

Cytat:
Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało Smile ale mama mi mówiła że to już tak jest. Smile

Bardzo lubię twarde szyszki Very Happy


Tak wszystko. A sory za małą pomyłkę Smile chodzi o cukierki Smile już poprawiłam Smile

Dzięki Smile . Juz mi się wszystko zgadza Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:00, 18 Sty 2009    Temat postu:

Wy takie przepisy tu smarujecie a ja nie umiem rosołu ugotować żeby się nie zabełtał. No ale nie każdy musi umieć gotować. A chcieć- inna sprawa. Z przepisu na szyszki poza margaryną zjedliby u mnie wszystko jak leci, łącznie z kakaem i nie byłoby sysuń z czego zrobić.

A ciekawa jestem ile jeszcze będzie przepisów na rybę po grecku.
ja nie dodaję papryk, ino marchew, pietruszkę, selera i zamiast cebuli- pora. Ilości nie podam, bo robię "na oko". Starte warzywa lekko duszę (ha!) ale żeby nie były bardzo miękkie, bo się ciapcia zrobi i zresztą będą niesmaczne. I dalej wciepuje mały słoik koncentratu pomidorowego, tylko cukier i kwasek cytynowy. U nas ma być słodko- kwaśno. Soli się też ale jak już wiem na końcu, bo jak się rybę przesoli to się po japońsku jakotako wyrówna.
Hi hi ale ze mnie kucharka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:13, 18 Sty 2009    Temat postu:

Hahaha...

Ryb po grecku jest bardzo dużo z resztą co kto lubi to dorzuci!


Tak jak obiecałam:

Karkówka

Składniki:

-1kg karkówki
-1/2 szk. Oleju
-1/2 szk. Ketchupu
-1 łyżka sosu sojowego1 cebula
-1 ząbki czosnku
-1 łyżka żółtego dżemu

Karkówkę pokroić w grube plastry lekko rozbić. Posolić i popieprzyć na obie strony. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę dodać olej, ketchup, dżem i wymieszać. Ułożyć w naczyniu posmarować sosem i układać mięso warstwami. Zostawić w lodówce na noc piec 1 1/2 godz. w temp. 160’C Do pieczenia ułożyć jedną warstwą.

Będą zdjęcia jak się upiecze Smile Smile


Gofry Joli Smile

Składniki:

-20 dag masła rozpuścić
-1szk. Mleka
-20 dag drożdży
-3 jajka (ubić pianę)
-1/2 kg mąki
-25g cukru
-250 ml piwa

Mąkę + cukier + masło + mleko + żółtka utrzeć dodać drożdże +piwo + białka. Odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Rozsmarować pędzelkiem oliwę w gofrownicy i nakładać czerpakiem. Co 2-3 gofry smarować oliwą gofrownicę (zależnie od potrzeby).


Chleb domowy (Pychota!!!)

Składniki:

-3 szk. Mąki
-1 szk. Otrąb pszennych
-1/2 szk. Siemienia lnianego
-5 dag drożdży
-1 1/2 łyżeczki soli
-2 szk. Wody
-1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wymieszać i włożyć do blachy aż wyrośnie piec 50 min. Można dodawać różnego rodzaju pestki (w zależności od uznania)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:01, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trampeczka
Administrator
<font color=red>Administrator</font>


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 3143
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Książ Wlkp.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:51, 18 Sty 2009    Temat postu:

narbutka napisał:
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Proszę Cię, przestań! Albo podziel się tymi pysznościami LaughingLaughing Ślinka mi tak cieknie, że zaraz będe miała powódź w domu Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:49, 18 Sty 2009    Temat postu:

Nudziłam się z rana i robiłam zdjęcia do kącika foto Smile i wpadłam na pomysł zrobienia herbatki a efekty na dole Smile

Snowy Orange Tea

Składniki:

- czarna herbata
- goździki
- pomarańcza
- miód

Do rondelka wlać wrzątek, wsypać herbatę, zagotować. W tym czasie zetrzeć trochę skórki z pomarańczy, w resztę powbijać goździki. Zarówno skórkę jak i pomarańczę z goździkami wrzucić do herbaty. Można dorzucić kilka goździków luzem. Zmniejszyć ogień. Chwilę przed podaniem wlać miód, mieszać do rozpuszczenia. Doskonała na zimowe wieczory rewelacyjny zapach Smile

[link widoczny dla zalogowanych]




A oto i karkówka:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 15:50, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:59, 18 Sty 2009    Temat postu:

Batoniki BOUNTY

Składniki:
- 400g wiórków kokosowych
- 200ml kremówki
- 140g cukru pudru (mi zabrakło 40g)
- 140g masła
- 2 łyżki rumu (u mnie Malibu)
- 200g mlecznej czekolady
- 200g białej czekolady

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać rum, wymieszać. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie, wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała.

Czeko kubki

Składniki:

-czekolada deserowa 125 g
-masło 125 g
-jajka 3 szt
-cukier 15 dkg
-mąka 3 łyżki
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. w misce mieszamy jajka i cukier - roztrzepujemy je. Dodajemy do tych jajek z cukrem mąkę, mieszamy.

Ramekiny smarujemy masłem. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę z masłem i łączymy.
Masę nalewamy do ramekinów.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200'C.

Gotowe czeko kubki mają pęknięcia na wierzchu. Są bardzo syte i mega czekoladowe jest to przepis na 4 osoby.


Ciasto na pizzę

Składniki:

-mąka zwykła 1 kg
-woda ciepła max.30 stopni 300 ml
-drożdże suche 3 paczki
-olej z oliwek 8 łyżek
-ocet winny 1 łyżeczka
-sól 2-4 łyżeczek
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy olej, ocet, sól i mąkę.
Dodajemy tyle mąki, żeby ciasto nie było za twarde.
Wychodzą 4 średnie pizze.


3bit

Składniki:

-herbatniki zwykłe 6 paczek
-mleko skondensowane słodkie 1 puszka
-krem karpatka 1 opakowanie
-śmietana 18% 200 ml
-śnieżka w proszku 1 opakowanie
-czekolada mleczna 1/4 tabliczki

Mleko gotować 3 godziny, śmietanę ubić ze śnieżką, krem wg przepisu na opakowaniu
na tacy układać (od dołu)
2 paczki herbatników
mleko
2 paczki herbatników
krem
2 paczki herbatników
śmietana
posypać startą czekoladą
wstawić do lodówki na 24h

Czekoladę mleczna można zastąpić gorzka, smak będzie troszeczkę inny, ale równie pyszny.


Banany w słodkim cieście

Składniki:

-banany 4 sztuki
-jajka 2 szt.
-mąka 2 łyżki
-cukier 1 łyżka
-cukier waniliowy 1 łyżeczka
-olej
Banany kroimy w centymetrowe plasterki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przygotowujemy ciasto - żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy mąkę. Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Obtaczamy plastry bananów w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealne dla dzieci Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:53, 18 Sty 2009    Temat postu:

O rany trzeba by wypróbować wszystkie te przepisy


Paszteciki z pieczarkami

nadzienie:
-pieczarki
-cebula
-bułka tarta
-ew.gotowane jajko
-vegeta
-pieprz
-sól

-ciasto francuskie
-jajko do smarowania


Pieczarki drobniutko siekamy najlepiej rozdrabiarką na jak najmniejsze kawałeczki-takie mniejsze niż 5mm, tak samo siekamy cebulkę. Podsmażamy cebulkę na maśle, jak się zarumieni to dodajemy pieczarki i podsmażamy aby jak najwięcej straciły wody. Możemy dodać posiekane drobniutko jajko na twardo. Dodajemy przyprawy, łyżkę bułki tartej aby wsiąkła wodę,czekamy aż nadzienie się trochę przestudzi.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty-wielkość na oko, zależy jakie duże chcemy paszteciki, ja robię takie 8x8cm. Nakładamy na środek kwadracika farsz i zawijamy rogi. Roztrzepane surowe jajko smarujemy pędzelkiem po wierzchu. Dajemy do piekarnika na 180st na jakieś 15 min-jak się zarumienią to już są gotowe.
Można podawać do barszczu, ale świetnie się sprawdzają jako lekki obiad np z sałatką grecką.
Farsz można robić ze wszystkiego, np z warzyw, na słodko z nutellą, z szynki i sera, propozycję są często podawane na opakowaniu.

A tak wyglądają gotowe paszteciki




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:57, 18 Sty 2009    Temat postu:

Wyglądają pysznie!!! Smile Razz mniam mniam

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:58, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:11, 18 Sty 2009    Temat postu:

I są pyszne Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:15, 18 Sty 2009    Temat postu:

zrobie coś takiego! Bo aż mi się jeść zachciało! Smile Smile zrobie z pieczarkami i z mięsem i z nutellą Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 12 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin