|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ariena
Rutyniarz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:54, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jak zrobisz to napisz jak smakowało
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:54, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ok.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:12, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
PRINCE POLO (pycha!!!)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao
- sok z cytryny
Ciasto:
- 6 białek
- szklanka cukru
- ok 100g Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
- 100g orzechów włoskich
- 100g wiórków kokosowych
- masło do formy
Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
6 białek ubić na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wylać na natłuszczonej formy, piec ok. 20 minut w 170°C. Ostudzić.
Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.
Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’.
Dodam że jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam!!!
Millki Way
Składniki:
Biszkopt:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
-1/2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego
-25 dag margaryny
-2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")
Polewa:
-15 dag czekolady mlecznej
-około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Batoniki musli
Składniki:
-10 dag herbatników, np. digestive
-10 dag płatków kukurydzianych
-2/3 kostki masła (ok. 13 dag)
-5 dag cukru pudru
-12 dag orzechów włoskich
-7 dag wiórków kokosowych
-2 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (25 dag)
-łyżka posiekanej kandyzowanej skórki cytrusowej
-1/2 puszki słodkiego mleka skondensowanego
Etapy przygotowania
Płatki kukurydziane i herbatniki włożyć do torebki, pokruszyć. Masło stopić, wymieszać z herbatnikami, płatkami kukurydzianymi i cukrem.
Formę (najlepiej 23x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, wyrównać.
Orzechy włoskie posiekać. Czekoladę zetrzeć na tarce, razem z wiórkami kokosowymi i kandyzowaną skórką posypać ciasto. Równomiernie polać mlekiem, posypać orzechami.
Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić, pokroić na batony.
Gęsta czekolada
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady 90% ja wybrałam Wedla
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml mleka UHT (+/-) do pożądanej konsystencji
- 5 czubatych łyżek kakao (+/-) do pożądanej konsystencji
Przygotowanie jest bardzo proste. Mleko skondensowane i zwykłe wlewamy do garnka, dokładamy czekoladę i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż będzie bardzo ciepła. Gdy jest gorąca dosypujemy kakao, mieszamy dokładnie i oceniamy konsystencję. Powinna już być bardzo, bardzo gęsta Rozlewamy do kubeczków lub filiżanek i serwujemy – ach cudowne doznanie smakowe!
Olga Smile
Ciasteczka z białego sera
Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag margaryny (lub masła)
- 25 dag białego sera
- 10 dag cukru pudru
Etapy przygotowania
1. Wszystkie składniki posiekać, wyrobić z nich ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka.
2. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Można posypać cukrem lub makiem.
3. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
Kawa mrożona
Składniki:
-na 2 porcje:
-2 saszetki kawy nescafe 3w1
-1 bigmilk (lub inne lody śmietankowe)
-6 kostek lodu
-1 cukier waniliowy
-bita śmietana
Etapy przygotowania
1. Zaparzyć kawę: jedną saszetkę zalać 1/2 szklanki wody. Ostudzić.
2. W robocie kuchennym rozkruszyć kostki lodu.
3. Do rozkruszonego lodu wlać oziębioną kawę, wsypać cukier waniliowy, dodać lody (bez patyczka ). Zmiksować. Przelać do szklanek.
4. Szklanki uzupełnić bitą śmietaną, udekorować czekoladą.
Żeby nie było za słodko to teraz:
Zapiekanka z makaronem
Składniki dla 6 osób:
- Paczka makaronu pióra
- opakowanie mięsa mielonego 0,5 kg
- 1 średnia papryka
- 30 dag pieczarek
- 3 duże cebule
- 0,5 słoika majonezu średniego z Winiar
- 4 ząbki czosnku
- wegeta
- śmietanka
Sos:
Majonez mieszamy ze śmietanką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem
Wykonanie:
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie i odstawić na cedzaku.
Na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę ,chwilkę przysmażyć , dodać mięso mielone . Usmażone odstawić . Następnie osobno na patelni należy przysmażyć pieczarki.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem ,układamy na dno warstwę makaronu , na to warstwę mięsa mielonego, pieczarek i paprykę pokrojoną w małe paski. Wszystko to posypujemy wegetą i polewamy cienko sosem. Czynność tę powtarzamy ,aż do wyczerpania składników. Na wierzch wkładamy starty na tarce żółty ser i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min.
Jajecznica z żółtym serem (pychota!!!)
Składniki:
- 2 jajka
- pół średniej cebuli
- 2 plasterki żółtego sera
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, łyżeczka papryki w proszku (pół ostrej, pół słodkiej)
Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić posiekaną cebulę. Jajko roztrzepać z przyprawami, wlać na patelnię i mieszać aż się zetnie. Pod koniec smażenia położyć na jajecznicy plasterki sera (mogą być pokrojone lub podarte w mniejsze kawałki), poczekać aż się trochę rozpuszczą. Zdjąć z ognia i wymieszać całość.
Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami
Składniki:
-75 dag ziemniaków
-cebula
-2 szalotki
-5 dag startego żółtego sera
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki mleka
-6 dag masła
-3 łyżki śmietany
-20 dag mrożonego szpinaku
-sól, pieprz
Etapy przygotowania
■ Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki, gotować 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. Gorące mleko wlać do ziemniaków, zrobić purée. Dodać sól, pieprz i śmietanę.
■ Pokroić i usmażyć na maśle cebulę i szalotki. Dodać szpinak i natkę, chwilę smażyć.
■ Masłem posmarować formę. Układać kolejne warstwy szpinaku i purée. Posypać startym serem, zapiekać około 20 minut w temperaturze 180˚C.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 22:13, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 9 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:06, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła
a co z tym robisz albo tak jak to robisz???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:14, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła
a co z tym robisz albo tak jak to robisz??? |
Skopiowałam nie ten przepis to była skrucona wersja do druku ale już dodałam! Przepraszam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
emdżej
Ekspert
Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:26, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ja was proszę! Nie pobudzajcie ludzkich gruczołów ślinowych tylko nakarmcie nas tym wszystkim!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:33, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
No nie ?!!
Proszę organizatora zebrać wszystkich !
Albo ustalić fajny termin wygodny dla wszystkich zrobić zlot Goldenów a my myśle ze Jola mi pomoże zorganizujemy resztę i wtedy nacieszycie się wszystkim
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
emdżej
Ekspert
Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:35, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
To wszystkie do mnie! Psy się pobawią w ogródku, a ja będę JAAAADŁ Yyyy...tzn. my oczywiście
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:13, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ale naprawdę fajny pomysł! A i dla psiaków coś się zrobim mam fajny przepis na tort psi i smaków się napiecze Narbutka jak napiecze to od razu +20 kg jak zobaczyłam te ciasteczka to myślałam że...wykituję!! tak mi się ich chciało/chce! Tylko trzeba fajne miejsce znaleźć najlepiej w wakacje Ja jestem jak najbardziej zaaa!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edyta_Neo
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dolny Śląsk
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jola66
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 0:23, 19 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Strasznie daleko nie wiem jak ja dojadę z tymi blachami z ciastem Tym bardziej że głupio mi będzie... zobaczę zapytam się jeszcze a jak coś to podrzucę Wam przez kogoś a narbutka z Podkarpacia jest to też sporo ale jak się ma samochód i prawo jazdy to super! (samochód mam ale reszty brak... )
Ale znalazłam fajne miejsce Ryn jest tam agillity bezpłatne wchodzisz ile chcesz i to normalnie wychodzisz z domków i już je masz a dla dzieci 2 place zabaw jakby takowe były i to totalnie obok i można wynająć pokoje również z psami i 3 kroki dalej jest wielkie jezioro i plaża na jednej można z psami na drugiej nie mimo że daleko to super miejsce! Ale to bardziej na wakacje. Zamek piękny jest można zwiedzać ogólnie super okolice koncerty, takie małe miasteczko a takie cudowne. A dalej jest drugie jezioro.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
heyluka
Goldeniarz
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:28, 12 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | [link widoczny dla zalogowanych]
|
Ja przepraszam, ale szukam przepisu na ciacho ze zdjęcia i jakoś nie mogę znależć , więc gdybym mogła prosić o powtórkę ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia&vero
Ekspert
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 2672
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:49, 12 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Hmmm a czy na zjazd też przygotujecie takie pyszności?? bo ja się przyznaję bez bicia, że gotowć umiem ale nie nawidzę tego robić więc nie liczcie na pyszności spod mojej ręki hihi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nika
Rutyniarz
Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw 15:37, 04 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Niedawno robiliśmy grilla więc zrobiłam do tego sałatkę:
Sałatka na ok 8osób:
0,5kg karczku
1 kapusta pekińska
2-3 duże pomidory
1 duży ogórek
szczypiorek
jak kto woli można dodać jeszcze rzodkiewkę
Mięsko pokroić w drobną kostkę przysmażyć na patelni dodać przyprawy( ja dodawałam słodką paprykę i czosnek), kapustę poszatkować, resztę pokroić drobno. Wszystko dokładnie wymieszać z wystudzonym już mięsem i polać sosem do wyboru (ja robiłam raz z vinegree a raz z czosnkowym obie smakowały rewelacyjnie) mam zamiar zrobić taką sałatkę na zjazd
Kolejna moja ulubiona sałatka to tortelinni:
2 opakowania tortelinni(nigdy nie wiem jak się to piszę poprawnie)
3-4 pomidory
1 duży ogórek
ok 20-30dkg szynki
cebula( ja nie dodaje bo nie przepadam)
majonez (ok 8 łyżek)
sól, pieprz
Tortelinni ugotować, resztę składników pokroić w kostkę dodać majonez sól i pieprz, wszystko wymieszać i pozostawić na ok 10min w lodówce by się przegryzło do tego dodaję zawsze przed wstawieniem do lodówki wyciśnięte 2 ząbki czosnku który dodaje aromatu
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magda&Fado
Ekspert
Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 2610
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dąbrowa Górnicza Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:05, 04 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
To ja podaje przepis na tą pyszna sałatkę
2 filety z kurczaka
feta
2 pomidory
migdały w płatkach
jogurt naturalny
2 tyż.majonezu
przyprawa kebab-gyros
czosnek granulowany lub moga być dwa ząbki
zioła prowansalskie
Fileta kroji się w kostkę dodaje się przyprawę kebab-gyros i troche oliwy, odstawia się na godzinke do lodówki. Następnie juz bez użycia oleju smaży się na patelni na kolor złoty. Po wystudzeniu dodaje sie fetę i pomidory pokrojone w kostkę.
Sos- jodurt naturaly, 2 tyż. majonezy, czosnek i zioła prowansalskie( ilości jak kto lubi bardzij ostro lub łagodnie)
zalewamy sałatkę i na koniec płatki migdałów smażymy na patelni bez oliwy na kolor złoty i posypujemy sałatkę. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|