Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:01, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
No to super , dla Łukasza się należy.
eee, tak artystycznie to akurat na focie z przepisu oryginalnego, moje tak ładnie nie wyszło, ale też było niczego sobie bo naprawdę prościutko się robi, a tylko tak "poważnie" wygląda
sałatkę też robiłam według własnego pomysłu: pomidor, papryka, ogórek, sałata lodowa, kukurydza, feta, oliwa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Shinigami
Przyjaciel forum
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:24, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ponieważ jest gorąco, dla mnie za gorąco na po południową kawę ostatnio raczę się frappe i muszę przyznać, że grecy zdecydowanie geniealnie wymyślili żeby pić coś tak orzeźwiającego, stawiającego na nogi a jednocześnie pysznego Przepis nie jest oryginalny, sama wymyśliłam
Będą nam potrzebne :
- kawa rozpuszczalna (jedna kopata łyżeczka wystarcza na wysoką szklankę)
- dwie łyżeczki cukru (lub jeśli ktoś więcej/mniej, zalezy jaką kawkę kto lubi)
- troszeczkę wody
- mleko 3,2%
- mleko niesłodzone takie do kawki, lub słodka śmietanka
- lody - ja preferuję waniliowe lub śmietankowe ale dobrze sprawiają się też czekoladowe lub tofi.
Kawkę rozpuszczalną, cukier i trochę wody mieszamy ze sobą (woda oczywiście zimna). Można to połączyć mieszadełkiem do frappe- wtedy robi się ładna pianka, ale jeśli ktoś nie ma może użyć słoika, ktory zakręca i używa jak shejkera Można też pomieszkać zwyczajnie, ale zajmuje wiecej czasu i cukier bardzo wolno się rozpuszcza w zimnej wodzie. No więc jak już mamy nasz mix z kawy, cukru i wody, przelewamy go do wysokiej szklanki. Dopełniamy mlekiem i mlekiem niesłodzonym zagęszczanym lub śmietanką, jak kto woli i w jakiś poporcjach lubi. Mieszamy, dodajemy 2 gałki wybranych lodów. Udekorować możemy bitą śmietaną lekko opruszoną czekoladą. Drugą możliwością jest zmiksowanie mleka, śmietanki i lodów, zamiast dodawania gałek.
Do wersji z lodami czekoladowymi można jeszcze użyć czekoladowego sosu do lodów, robiąc nim wzorek zpiralny na wewnętrzej stronie szklanki - zacznie ładnie spływać robiąc warstwy w napoju
Czas wykonania - ok 7 min.
Zdjęcia nie mam Ale jak będę robić w najblizszym czasie, to na pewno wstawię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:32, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Mniam mniam mniam Basiu ale smaka na taka kawusię mi zrobiłaś.
Mam w lodówce mrożone macchiato (kupne ) ale też i takie składniki co podałaś - jutro spróbuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Shinigami
Przyjaciel forum
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:47, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Bo ja to mam już tak, że ciągle coś się dzieje i jak nie jedna impreza to druga, a to wesele a to jakaś posiadówa, a że znudziło mi się przynosić kupne rzeczy na imprezy to sama robię a to jakieś drinki a to przekąski lub specjalności bezalkoholowe ale tych co wolą bez...
Stąd też przepis na szybkie i pyszne przekąski z ciasta francuskiego.
Przepis na ciasto francuskie:
Idziemy do BIEDRONKI! i nigdzie indziej i kupujemy ciasto francuskie za 3zł jest najlepsze na świecie! i do pięt mu nie dorastaję te za 15zł z innych marketów. Jak ktoś jest masochistą, to może sam sobie te ciasto zrobić, ale jest pracochłonne i drogie w wykonaniu.
No więc jak już jesteśmy na łowach możemy zaopatrzyć się w ser żółty w kostce i paróweczki (ja używam takich malutkich, nazywam je psimi bo są na jedno kłapnięcie złotowłosego )
Ciasto rozwałkowujemy, radełkiem dzielmy na trójkąty, podstawa trójkąta powinna mieć długiść parówki która będziemy w ciasto zawijać.( w przypaku parówek), lub kwadraciki (w przypadku serka).
Serek trzemy na tarce na grubych oczkach, paróki tniemy na pół a następnie na takie odcinki 3cm - wiecie takie na dwa ugryzienia.
Pokrojone paróweczki zawijamy w trójkąciki z ciasta. Serek kładziemy na kwadraciku i jakoś tam składamy, żeby miało to sens Każy wypracuje sobie taką technikę, jaka dla niego będzie odpowiednia. W przypadku tych serowych, można jeszcze tego serka dać na górę trochę.
Zawinątka smarujemy jajkiem, żeby były złociste i pieczemy wg instrukcji. Kiedy będą złote, parówki przypieczone a serek rozpuszczony możemy wyciągać Czekamy aż ostygnie i smacznego;)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:21, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Shinigami napisał: |
Idziemy do BIEDRONKI! i nigdzie indziej |
no ba!, sprawdzone i wypróbowane ciasto francuskie
Cytat: | radełkiem dzielmy na trójkąty |
co to jest to radełko
no i takieś cuś na obiadek można zrobić , ja uwielbiam różne smakości z ciasta francuskiego, można fajnie z nim pokombinować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maciachowa
Goldeniarz
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:37, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Jako nałogowy zjadacz pomidorów..podsyłam ulubione danie kolacyjne.
Pomidory DUZE po 1-2 sztuki na osobe
ugotowany ziemniak szt 1-2
jajko szt 1 na kilka osob
troche cebuli przesmazonej-zeszklonej na tluszczu (maslo - mniam)
kilkanascie okruszkow tartego sera zoltego na osobe
przyprawy - co komu w sercu gra sol, ziola prowansalskie,albo osobno oregano aromatyczne wielce
Pomidorom scinam kapelusz od strony ogona
Lyzeczka do kawy wydrazyc nalezy nasiona i miazsz
Zostaja nam miseczki pomidorowe..mozna oproszyc sola i zajac sie nadzieniem.
Ziemniaka ugniesc widelcem na papke purre, dodac tluszczu kapke albo bazowac na tym co byl przy podsmazaniu cebuli, cebule, troche tego wydrazonego miazszu nasiennego z pomidora jedno jajko albo nawet pol dodac przyprawy wg wlasnej fantazji.
Wypelnic tym farszem wydrazone pomidory, posypac po wierzchu delikatnie serem i zapiec kilka minut w cieplym piekarniku. Ja nie mam piekarnika i tylko w takim podgrzewaczu do kanape i pizzy podgrzewam ale to ma mala moc wiec kilkanascie minut to trwa ))
Moje ulubione danie na kolacje na cieplo w letni dzionek
No i sklada sie z POMIDOROW ktorych osobiscie w sezonie zjadam kilka kg w tydzien
Dawno nie robilam i w zeszlym tygodniu przypomnialam sobie... ach jak ja lubie smak pomidorow na cieplo ))
No i idealne dla niespodzianych gosci WEGE ))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
balbinka
Glob.Moderator
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 3204
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:50, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
to mówicie, ze w Biedronce mają takie pyszne ciasto francuskie - to będę musiała lecieć i zapasy zrobić - bo uwielbiam - zarówno na słodko jak i konkretnie więc zawsze się przyda
a a propos pomidorów /koniecznie muszę wypróbować przepis Maciachowej/ to polecam taką sałatkę
pomidory
ogórek małosolny
ziemniaki
rzodkiewka
i biały serek grani - najlepiej ten z dużymi ziarenkami
można dodać szczypiorek i cebulkę lub koperek - co kto lubi
lekkie i pyszne w sam raz na lato
a jak zrobi się chłodniej twarożek można zastąpić majonezem - też będzie pysznie no i też WEGE
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez balbinka dnia Śro 23:54, 15 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maciachowa
Goldeniarz
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 0:43, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
balbinka napisał: | t
a a propos pomidorów to polecam taką sałatkę
pomidory
ogórek małosolny
|
JUZ brzmi doskonale )))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
balbinka
Glob.Moderator
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 3204
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 0:47, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
oj ogóreczki małosolne to moja wielka miłość kulinarna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:09, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Maciachowa napisał: |
jajko szt 1 na kilka osob
|
gotowane czy surowe - może głupie pytanie ale ja nie wiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
heyluka
Goldeniarz
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:13, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Shinigami napisał: | Serek kładziemy na kwadraciku i jakoś tam składamy, żeby miało to sens Każy wypracuje sobie taką technikę, jaka dla niego będzie odpowiednia. |
Jakby ktoś nie miał pomysłu jak zawinąć te z serem to proponuję serek utrzeć na tarce, ciasto rozłożyć (na razie jeszcze nie ciąć) posmarować roztrzepanym jajeczkiem, posypać startym serem i sproszkowaną papryką - kto lubi - ostrą, kto nie użyje słodkiej. Następnie składamy cały płat ciasta na pół, tak żeby ser znalazł się w środku - można delikatnie przycisnąć coby się ser lepiej przykleił. Wierzcg ciasta smarujemy resztą jajka, posypujemy sezamem i kroimy na paski ok 1,5 cm szerokości - długość będzie zależna od tego w którą stronę złożymy ciasto. Pocięte paski skręcamy w spiralki i pakujemy na blaszkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maciachowa
Goldeniarz
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:51, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
mroziaczek napisał: |
gotowane czy surowe - może głupie pytanie ale ja nie wiem |
surowe
Wersja podstawowa na te potrawe to w wydrazonym pomidorku jedno cale jajko osypane wiorkami zoltego sera
Cale z zoltkiem slicznym To sie musi dluzej piec- okolo 20-30 minut az sie jajo zetnie w srodku. Ale tez jest mniaaaaaaaaaaaam
Ziemniaki z cebulka i jajem - to wersja .. "smieciowo-oszczednosciowa" takie cos na naglych i niespodzianych gosci gdy w lodowce jest GŁÓWNIE swiatlo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Shinigami
Przyjaciel forum
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:31, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
[quote="saida"] Shinigami napisał: |
Cytat: | radełkiem dzielmy na trójkąty |
co to jest to radełko
|
O takie cuś
Można oczywiście pociąć czymś innym, aczkolwiek tym mi najwygodniej:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:48, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Mam takie do pizzy tylko większe, a nawet nie wiedziała, że toto radełkiem się zwie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Shinigami
Przyjaciel forum
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opolskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:55, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja mam i do pizzy i do ciast:) Różni się wielkością i ostrzem, to jest falowane i często nadaje ładnego wyglądu potrawą Ale ja wzrokowiec jestem i dla mnie po prostu musi wyglądać!
A jutro się pochwalę fotkami, ponieważ będę piekła drożdżówki cynamonki z orzeszkami
A jak frappe, smakowało ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|