Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:35, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Chyba sobie podrukuje te Wasze przepisy
Mnie ostatnio wzięło na pieczenie i gotowanie Chyba przez to, że mam dziś pierwszy wolny dzień i nadmiar wolnego czasu.
Powiem szczerze, że dziś to już chyba tylko naleśniki z twarogiem zdążę zrobić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
matero
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 23:27, 29 Wrz 2009 Temat postu: Aromatyczny kurczak w warzywach... |
|
|
AROMATYCZNY KURCZAK W WARZYWACH
Zainspirował mnie program "Nigella gryzie"
SKŁAD:
2 ząbki czosnku w całości
cebula w całości /ćwiartki/ - NAJLEPIEJ CZERWONA
2 ziemniaki / przekroić w ćwiartki/ MOGA BYĆ W ŁUPINKACH I MŁODE
Papryka -paski
Udko z kurczaka
Przyprawy - sol pieprz majeranek, bazylia
Oliwa z oliwek
WINO np.Tokaj
Woda
Udko na 2 godziny wcześniej oprószyć ziołami
Składniki umieścić w rękawie
Dodać oliwe i 4 łyżki wina + wody
Wstawić do piekarnika 160 st. na ok. 1 godzinę
W TYM CZASIE MOŻNA np. OBEJRZEĆ MECZ SIATKÓWKI... Z ZAPRZYJAŹNIONYM GOLDENKIEM...
Na 10 min przed zakończeniem rozciąć rękaw aby się wszystko zarumieniło.
SZYBKO * SMACZNIE * AROMATYCZNIE
ZAPRASZAM DO MOJEJ GALERIII
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez matero dnia Wto 23:50, 29 Wrz 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
matero
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 14:13, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM
Składniki
dla 2-4 osób
2 płaty surowego łososia,
3-4 nieduże ziemniaki,
25-30 dag pieczarek,
1 cebula (*może być bez cebuli),
1 spora cukinia,
mozarella light– ok. 40-50 dag (ja daję 3-4x125 g),
tymianek, pieprz cytrynowy, cytryna, sól,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Ziemniaki podgotować, pokroić w kostkę. Cebulkę i pieczarki pokroić, podsmażyć z tymiankiem. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę, natrzeć pieprzem cytrynowym i skropić cytryną. Cukinię obrać (jak młoda - nie), wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wyglądają dobrze jeśli się je pokroi niezbyt drobno- najlepsze są kostki ok. 2x2 cm. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy: ziemniaki - posolić+potymiankować, pieczarki, cukinia- posolić+potymiankować, łosoś- posolić+potymiankować. Na wierzch położyć pokrojoną mozarellę, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika 180 st.C (termoobieg 160 st.C) na ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę z naczynia, wstawić odkryte na dalsze 10 minut.
2. Po tym czasie sprawdzić - jeśli ryba jest upieczona - można jeść
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:16, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
mmmmm, ślinka leci! na pewno zrobie w przyszłym tygodniu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
matero
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 14:23, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Polecam ten przepis.
Zamiast cebuli użyłem por /lepszy smak/
Koniecznie trzeba sos koperkowy zrobić. Dodatek kapusta kiszona.
I jeszcze następnym razem cukinię jednak lekko podgotuję, jakaś sucha wyszła.
A poza tym super danie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:25, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Ja lubię cukinię, rybkę pewnie wybiorę inną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:29, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A można zrobić tą zapiekankę w wersji mięsnej? Bo moje chłopisko antyrybne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
matero
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 20:27, 17 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
saida napisał: | A można zrobić tą zapiekankę w wersji mięsnej? Bo moje chłopisko antyrybne |
Myślę, że dobrze przyprawione piersi z kurczaka w kostce lub mielone nadaje sie do modyfikacji tego przepisu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
matero
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 0:47, 04 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
KURCZAK W SOSIE HOLENDERSKIM
Składniki
2 Piersi z kurczaka(lub innego mięsa drobiowego)
200g świeżych pieczarek
1 cebula,olej do smażenia,przyprawy
100g boczku wędzonego
1 puszka groszku z marchewka / JA UŻYŁEM MARCHEW MROŻONĄ I BROKUŁU MROŻONE/
1 sos holenderski w kartoniku
150g sera tartego
WYKONANIE:
Piersi pokroić w większa kostkę i podpiec na oleju z przyprawami(pierz,Vegeta,ostra przyprawa sol,papryka)i przełożyć do wysokiej formy.
W tym samym garnku przesmażyć pieczarki z cebula trochę przyprawić.Posypać nimi piersi z kurczaka.
Przesmażyć boczek i posypać pieczarki.
Następna warstwa to groszek z marchewka bez wody.
To wszystko polać sosem holenderskim. Wszystko zapiec około pól godziny w piekarniku na 180 stopni do momentu jak ser sie zrumieni.
Danie można przygotować dzień wcześniej lub parę godzin przed podaniem.Bezpośrednio przed podaniem zapiec.
Potrawę podajemy z pieczywem lub z sałatą.
Najlepiej smakuje spożywane w dobrym towarzystwie i przed dobrym filmem...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wafel-zwany-ciachem
Rutyniarz
Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki, Westport - Irlandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:27, 20 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Matko Chrystusowa zaraz umrę z odwodnienia bo dostałam ślinotoku Mam już spis obiadów na najbliższy miesiąc ale żeby nie gadać bez sensu to też podam przepis na dietetyczny ryż po kantońsku:
Składniki:
ryż
pierś kurczaka
papryka czerwona
dymka
groszek cukrowy
czosnek
jajko
olej sezamowy
sos sojowy
sos sweet chilli
imbir
kolendra
sezam
Gotujemy ryż, i odcedzamy. Smażymy kurczaka z czosnkiem i imbirem, dodajemy groszek, pokrojoną w paski paprykę i dymkę. Wsypujemy ryż i krótko smażymy. W miseczce rozbijamy jajko. Robimy miejsce na patelni i wlewamy jajko, czekamy aż się zetnie i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i posypujemy sezamem.
Sos
Mieszamy po dwie łyżki oleju sezamowego, sosu sojowego i sosu chilli i dokładnie mieszamy, polewamy ryż.
Smacznego
A na deser napiszę przepis który w hotelu w którym pracowałam sprzedawał się przez pierwsze 10 min
Czekoladowy pudding z lodami waniliowymi
Składniki
300g gorzkiej czekolady
300g masła
25g mąki
5 jajek
5 zółtek
150g cukru
Jajka + żółtka + jajka ucieramy na puszystą masę dodajemy mąkę i mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w miseczce postawionej na garnku z gotującą wodą, dodajemy do jajek.
Potrzebujemy male pojemniczki żaroodporne o średnicy ok 5-7 cm i mniej wiecej takiej samej wysokości (jak do sufletów)
Smarujemy pojemniczki masłem i wlewamy masę do połowy wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy 7 min
Wyjmujemy jeszcze gorące z pojemników na talerz i na wierzch nakładamy gałkę lodów
Pudding powinien być surowy w środku
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:32, 20 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
O ja chyba zaraz padnę z głodu!!! A niby jestem po śniadaniu!
Dzisiaj mamy na obiad rybkę a'la matero
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wafel-zwany-ciachem
Rutyniarz
Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki, Westport - Irlandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:00, 20 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
A co to za rybka bo ja bardzo lubię rybki Darek zresztą też może na piątek bym zrobiła?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:05, 20 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
przepisik masz na tej samej stronce pod nazwą "zapiekanka z łososiem"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wafel-zwany-ciachem
Rutyniarz
Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki, Westport - Irlandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:15, 20 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Mniami Dzięki Ewelcia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|