Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolka
Rutyniarz
Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bełchatów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:08, 18 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Mateusz, leepiej nie, jeszcze jakieś spięcie spowodujesz
niestety nie znam więcej przepisów na kokosowe ciasta, a chętnie bym coś wstawiła
Ale bójcie sie! zaczynam uczyć się gotować, piec, etc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:54, 04 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Moje cannelloni
Potrzebujemy:
makaron cannelloni
ok. o,5 kg mięsa mielonego
czosnek w kostce
bazylia
pieczarki
sos do spaghetti
pomidory
żółty ser
Mięso wkładamy do miski , dodajemy 2 kostki czosnku (lub wiecej) oraz bazylie. Wszystko mieszamy ze sobą.
Mięso i pieczarki (starte) podsmażamy na patelni. (ja smażyłam osobno).
Pieczarki mieszamy z mięsem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory zalewamy wrzatkiem aby skórka odeszła. Kroimy na grubsze kawałki.
Ser żółty trzemy.
Bierzemy makaron canneloni i nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wykładamy pomidory. Na wierzch posypujemy serem a następnie zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 st z termoobiegiem przez 25 min.
<b> Smacznego!</b>
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 22:57, 04 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | Moje cannelloni
Potrzebujemy:
makaron cannelloni
ok. o,5 kg mięsa mielonego
czosnek w kostce
bazylia
pieczarki
sos do spaghetti
pomidory
żółty ser
Mięso wkładamy do miski , dodajemy 2 kostki czosnku (lub wiecej) oraz bazylie. Wszystko mieszamy ze sobą.
Mięso i pieczarki (starte) podsmażamy na patelni. (ja smażyłam osobno).
Pieczarki mieszamy z mięsem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory zalewamy wrzatkiem aby skórka odeszła. Kroimy na grubsze kawałki.
Ser żółty trzemy.
Bierzemy makaron canneloni i nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wykładamy pomidory. Na wierzch posypujemy serem a następnie zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 st z termoobiegiem przez 25 min.
<b> Smacznego!</b>
[link widoczny dla zalogowanych] |
Wygląda nieźle i chyba pracochłonne tez nie jest . Towarzystwo mam ale szampana nie dostaną
Zresztą ja jestem prymityw więc jakąś "byczą krew" lub którąś z ostrzejszych Sofii bym też preferował Trzeba będzie się przymierzyć
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:05, 04 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy myślę , że na pewno nie można zaliczyć tego do dań szybkich, ale też nie do tych najbardziej pracochłonnych. Samo przygotowanie składników jednak chwilkę trwa... no i nabicie rurek farszem również, ale myśle , że jeśli Ty szykowałbyś tylko dla siebie to połowa mniej składników i rurek daje na pewno znacznie krótszy czas przygotowania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.:OLIWKA:.
Ekspert
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 1966
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa/Bemowo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:11, 04 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Mniam mniam też robię cannelloni...mmm i podobnie lasagne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:25, 04 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | Jerzy myślę , że na pewno nie można zaliczyć tego do dań szybkich, ale też nie do tych najbardziej pracochłonnych. Samo przygotowanie składników jednak chwilkę trwa... no i nabicie rurek farszem również, ale myśle , że jeśli Ty szykowałbyś tylko dla siebie to połowa mniej składników i rurek daje na pewno znacznie krótszy czas przygotowania  | jakie dla siebie jakie dla siebie
Ja mam towarzystwo dla którego warto to robić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:47, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
ludzie jestem na diecie proteinowej nie mogę wcinać takich luksusów !!!
ale podam wam przepis na super lazanię
Lazania Kingi
makaron lasagne (prostokąty)
Ingrediencje na mięso w sosie pomidorowym:
0,5 kg wołowego mięsa mielonego (kupuje takie paczki w Lidlu, bo wolowe rzadko sie spotyka)
2-3 cebule
kilka ząbków czosnku
2 puszki pomidorów bez skóry
oliwa
szczypta chilli
tymianek, bazylia, oregano, pietruszka
sól, pieprz
Mięso podsmażyć na oliwie z czosnkiem i częścią przypraw. Osobno zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
W rondlu zagotować zawartość pomidorów z puszki, po 10 min. wrzucić zesmażoną cebulę i mięso oraz resztę przypraw. Gotować jeszcze parę minut, aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Sól dodać pod koniec do smaku.
Ingrediencje na sos beszamelowy:
1-2 łyżki masła (ja daję dużo)
trochę mąki (proporcjonalnie do masła)
1/2 szklanki mleka wymieszana z
1/2 szklanki rosołu (rozpuszczam pół kostki rosołowej)
szczypta gałki muszkatołowej
starty żółty ser
Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka"). Od razu zacząć stopniowo dolewać ciepłą, przygotowaną wcześniej mieszankę mleka i rosołu jednocześnie mieszając cały czas trzepaczką - rózgą (nie rysuje patelni, a świetnie radzi sobie z grudkami). Gdy pozbędziemy się grudek, dodać starty ser i wymieszać.
Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron, beszamel, mięso w pomidorach. Ostatnia warstwa to makaron polany beszamelem. Jeśli makaron jest suchy, to piec około 40 min. Żeby było szybciej, można go wcześniej zalać na parę minut wrzątkiem. Temp. pieczenia: ok. 220 stopni.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 23:04, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
mroziaczek napisał: |
Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka").  | Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.:OLIWKA:.
Ekspert
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 1966
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa/Bemowo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 0:31, 07 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | mroziaczek napisał: |
Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka").  | Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni  |
Nie trzeba ja też tak robię.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Olinka
Ekspert
Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:06, 07 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Ewelina nie mam nic na obiad a to Twoje danie wygląda na bardzo smaczne... może podeślij mi piorytetem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:11, 07 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Ola to było z piątku i obawiam się , że nic nie zostało Danie na dziś to gołąbki od teściowej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:50, 09 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | mroziaczek napisał: |
Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka").  | Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni  |
nie a powinnam ? takie też było bardzo dobre
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 22:52, 09 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
mroziaczek napisał: | Jerzy Włodarczyk napisał: | mroziaczek napisał: |
Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka").  | Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni  |
nie a powinnam ? takie też było bardzo dobre  |
Wydaje mi się, że sos ostrości nabiera. Ale wiesz przecież Anno, że to zależy tylko od tego co kto lubi
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jerzy Włodarczyk dnia Pią 1:11, 11 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:49, 10 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
ja lubię Ciebie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 1:16, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
mroziaczek napisał: | ja lubię Ciebie  |
No to ładnie mnie teraz Anno urządziłaś
będę czuł się przedmiotowo
Jerzy Włodarczyk napisał: | Wydaje mi się, że sos ostrości nabiera. Ale wiesz przecież Anno, że to zależy tylko od tego co kto lubi |
Był biernik ale nieosobowy
Ale ja i tak Ciebie lubię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|