Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:17, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
A ja lubię dobrze zjeść Co widać
Jeden z moich ulubionych przepisów, który od lat robi furorę wśród gości
Kawałek boczku wędzonego (ok 10 dkg)
30 dkg pieczarek
filet z kurczaka
serek topiony (ja używam z mlekowity mazowiecki kremowy - taka parówka granatowa i moim zdaniem jest najlepszy z tych, które próbowałam)
tortellini z szynką (można też ryż, ale my wolimy z pierożkami )
Pieczarki pokroić i usmażyć na małej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej: patelni boczek pokrojony w drobną kosteczkę, wysmażyć. Dodać pokrojone w kostkę mięsko z kurczaka. Sól, pieprz, papryka ostra do smaku.
Wstawić wodę na tortellini
Pieczarki połączyć z mięskiem, przesmażyć razem chwilkę na dużym ogniu, dolać wody i lekko poddusić. W zależności ile chcemy sosu, tyle dolać wody i dodać serek topiony. Gotować na małym ogniu - sos lubi się przypalać (jeśli nalejemy za dużo wody,to ona odparuje, ale ten proces jest jakoś wyjątkowo wolny...)
Dobre i pożywne
Życzę smacznego
PS: na początku to danie zajmowało mi około godziny - teraz robię je w 20 minut
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Proton
Starszy goldeniarz
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 11:39, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Magdalena napisał: | A ja lubię dobrze zjeść Co widać
|
Ja Cię sorry, że tak powiem, ale niby gdzie widać?? bo ja nie zauważyłam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:08, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Proton napisał: | Magdalena napisał: | A ja lubię dobrze zjeść Co widać
|
Ja Cię sorry, że tak powiem, ale niby gdzie widać?? bo ja nie zauważyłam  |
Nie, żebym ja coś tu miała do powiedzenia , ale może w takim wypadku warto zapytać moje spodnie, dlaczego się skurczyły
Do powiedzenia może mieć też coś waga łazienkowa , która "od tak dla zabawy" ostatnimi czasy wskazuje jakieś 8 do 10 kg więcej niż raczyła wskazać dwa lata temu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:11, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Magdo no wiesz! Koniecznie wymień te spodnie na nowe, phi też mi coś zeby sie tak kurczyć bez powodu. A tą głupią wagę też wymien na lepszy model, albo nie wyrzuc i w ogóle nie kupuj innej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:40, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | Magdo no wiesz! Koniecznie wymień te spodnie na nowe, phi też mi coś zeby sie tak kurczyć bez powodu. A tą głupią wagę też wymien na lepszy model, albo nie wyrzuc i w ogóle nie kupuj innej  |
Wagę od przyszłej teściowej dostałam (ciekawe dlaczego ) Więc wyrzucić jej nie mogę, ale próbowałam ją wysłać na jakąś terapię, leczenie, ale nic nie pomaga ! ! ! Coś z nią na pewno jest nie tak
A ze spodniami jestem związana emocjonalnie I uparcie twierdzę, że po godzinie chodzenia się rozciągną
I jeszcze jeden z moich ulubionych przepisików
Filet z kurczaka
30 dkg pieczarek
3 pomidory
papryka czerwona
2-3 ogórki kiszone (im kwaśniejsze tym lesze)
ryż
ser żółty
Pieczarki pokroić, usmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka w kostkę i na patelnię, ja smażę na dość dużym ogniu, żeby z wierzchu były takie przypieczone mocno. Połączyć z pieczarkami, chwile smażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki (przynajmniej ja tak robię ), pokroić w drobną kostkę i na patelnie do kurczaka i pieczarek. Smażyć na średnim ogniu, żeby pomidory się roztaplały Taki sosik ma z tego być
Ryż przesmażyć w garnku na maśle, dodać wody, sól i tandori masala (może być papryka słodka - też lekko zabarwia). Ja gotuje na sypko.
Do mięska i sosiku dolać troszkę wody, zagotować i dodać pokrojone w kostkę paprykę i ogórki. Ten etap u mnie trwa już bardzo krótko,bo nie lubię jak mi się papryka i ogórek rozgotują, więc gotuję zaledwie kilka minut, żeby ogórek puścił sok a papryka była dalej twarda. Doprawiam dodatkowo bazylią i oregano. W zależności ile kto chce sosiku tyle wody trzeba dolać lub odparować
Do ugotowanego ryży dodaję starty ser żółty, dokładnie mieszkam i nakładam na talerz w formie kulek.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:46, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | mroziaczek napisał: | ja lubię Ciebie  |
No to ładnie mnie teraz Anno urządziłaś
będę czuł się przedmiotowo
Jerzy Włodarczyk napisał: | Wydaje mi się, że sos ostrości nabiera. Ale wiesz przecież Anno, że to zależy tylko od tego co kto lubi |
Był biernik ale nieosobowy
Ale ja i tak Ciebie lubię  |
Jerzy wybacz !! to przez upał !!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:45, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
mroziaczek napisał: | Jerzy wybacz !! to przez upał !!  |
Anno ja mam Ci wybaczyć upał Jeszcze czego
A niech Cię i Was grzeje
No chyba wreszcie się należy trochę słonka
[quote="Magdalena"]
Filet z kurczaka
30 dkg pieczarek
Kawałek boczku wędzonego (ok 10 dkg)
30 dkg pieczarek
Madaleno.
A robisz coś bez pieczarek
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jerzy Włodarczyk dnia Pią 13:45, 11 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:57, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: |
Madaleno.
A robisz coś bez pieczarek  |
A coś się tam znajdzie Ale pieczarki uwielbiam
A Ty Jurku nie lubisz pieczareczek???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 15:15, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Magdalena napisał: | Jerzy Włodarczyk napisał: |
Madaleno.
A robisz coś bez pieczarek  |
A coś się tam znajdzie Ale pieczarki uwielbiam
A Ty Jurku nie lubisz pieczareczek??? |
Moja kochać na surowo i smażone. Jeszcze bardziej gąski i kanie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jerzy Włodarczyk dnia Pią 15:16, 11 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.:OLIWKA:.
Ekspert
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 1966
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa/Bemowo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:41, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Najlepsze smażone na maśle a kanie też uwielbiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:13, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
To może jeszcze dorzucę pieczarki faszerowane
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 1:56, 12 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Magdalena napisał: | To może jeszcze dorzucę pieczarki faszerowane  | Czy farsz z pieczarek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:37, 12 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Magdalena napisał: | To może jeszcze dorzucę pieczarki faszerowane  | Czy farsz z pieczarek  |
Farsz z pieczarek też może być
Ale pieczarki faszerowane też są świetne. I na zimno i na ciepło
Farsz dowolny, tylko gęsty i klejący
Z pieczarek wyciąć nóżkę, panierować jak kotleta, nafaszerowaąć. Ja układam je potem w siteczku metalowym i wkładam do oleju ta, żeby farsz wystawał nad olej, dopóki się nie zetnie (do farszu dodaję zwykle jajko i ser żółty). Potem jak już jest skorupka zalewam całe olejem. Podaję z frytkami i sosem czosnkowym
Bardzo dobrze też są kiedy się je na chwile wrzuci do oleju, żeby tylko panierka stwardniała, nafaszerować mięskiem mielonym, przykryć plasterkiem żółtego sera i do piekarnika
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 14:09, 12 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Opis wygląda nieźle . Teraz tylko trzeba znaleźć kogoś kto to zrobi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gabi
Starszy goldeniarz
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Stalowa Wola Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:07, 12 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Ja znam świetną stronkę z przepisami. Jedyna wada są po angielsku. Jednak jak ktoś się trochę zna to może ,,odkodować" i odkryć magię przepisów z całego świata. Polecam kuchnię meksykańską na stronce mają świetny przepis na tacos.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|