Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:59, 28 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Leczo to ja uwielbiam Lato to najfajniejszy czas, bo warzyw pełno świeżych Szkoda, że pogoda taka beznadziejna, że nawet się z domu nie chce wychodzić...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:55, 28 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ariena napisał: | Widzę że mój wątek daje radę a daaaawno mnie tu nie było.
Ja aktualnie jestem na diecie proteinowej więc nawet nie czytam tych waszych przepisów bo mi ślinka leci.  |
no to przybij piątkę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena
Starszy goldeniarz
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:18, 28 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | Te kociołki to chyba coś jak leczo ostatnio się objadałam 2 dni  |
U mnie leczo trochę inaczej wygląda no i troszkę inaczej smakuje Pewnie ze względu na przyprawy Ale jak wiadomo - co kraj to obyczaj
Leczo dla mnie to taka wyjątkowo prosta koncepcja:
pomidory
papryka
cebula
I wszystko w proporcji 1:1:1, przesmażyć, zalać wodą i gotowe a z przypraw tylko sól, pieprz, papryka ostra i słodka Takiego mnie Mama nauczyła i takie robię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 0:19, 29 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ja do lecza daje
kielbasa (normalni ludzie z cebulką)
pomidory
papryka (3 kolory)
cukinia
do tego fix leczo i smaczek wychodzi perfecto!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.:OLIWKA:.
Ekspert
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 1966
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa/Bemowo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:47, 29 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ja robię mniej więcej tak jak Ewelina z tym, że zamiast kiełbasy daje parówki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:50, 29 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
[quote="Magdalena"] kesse napisał: |
Leczo dla mnie to taka wyjątkowo prosta koncepcja:
pomidory
papryka
cebula
I wszystko w proporcji 1:1:1, przesmażyć, zalać wodą i gotowe a z przypraw tylko sól, pieprz, papryka ostra i słodka Takiego mnie Mama nauczyła i takie robię  |
Mój mąż robi identyczne leczo Mówi, że takie jest dla niego jedyne prawdziwe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BALDUR
Ekspert
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 18:57, 16 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Mam też fajny przepis z warzywkami
SZPINACZEK Z MAKARONEM:
- mrożony szpinak ze śmietaną 450g (bardzo dobry i nie drogi jest w Lidlu)
- 100 g sera pleśniowego typu Lazur
- kilka pieczarek
- 1 mały jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku (polecam czubrycę zieloną - pyszka)
Szpinak rozmrozić na małym ogniu na patelni, aż odparuje woda. Osobno pokroić pieczarki podsmażyć. Pieczarki dodać do szpinaku. Następnie dodać jogurt i pokruszony ser pleśniowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Taką papką możemy śmiało polać makaron. Jak ktoś lubi wersję bardziej mięsną, można dodać parówkę poplasterkowaną lub mięsko z kurczaka.
Na koniec całą potrawę można ozdobić cząstką pomidora i listkiem bazylii.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cookie Monster
Rutyniarz
Dołączył: 28 Kwi 2008
Posty: 825
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Drezno Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:27, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
BALDUR napisał: | Mam też fajny przepis z warzywkami
SZPINACZEK Z MAKARONEM:
 |
Od a do z składniki, które uwielbia mój Wojtek. Ja nie znoszę szpinaku i nie lubię makaronu. Za to Wojtek je kocha i ubóstwia czosnek i ser. Na bank wypróbuję, choc sama pewnie nie pojem.
... Tylko co to jest ta czubryca i gdzie ja o kupię?
Natomiast ja ostatnio zakochałam się w sushi (aczkolwiek bez surowej ryby)! Przepisu nie podam, bo wszędzie w necie jest.
[link widoczny dla zalogowanych]
Jak sie kliknie na tę miniaturkę, to się otwiera duże zdjęcie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Cookie Monster dnia Śro 12:42, 17 Lis 2010, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 14:30, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Cookie Monster napisał: | . Na bank wypróbuję, choc sama pewnie nie pojem. | To jest taka mieszanka przyprawowa z Bałkanów a co najmniej z Bułgarii.
Pewnie sobie nie kojarzysz boś za młoda ale lepsza była "Myśliwska" z Winiar. Obie mają nutkę przewodnią majerankową
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cookie Monster
Rutyniarz
Dołączył: 28 Kwi 2008
Posty: 825
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Drezno Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:29, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Cookie Monster napisał: | . Na bank wypróbuję, choc sama pewnie nie pojem. | To jest taka mieszanka przyprawowa z Bałkanów a co najmniej z Bułgarii. |
No to myślę, że w sklepie azjatyckim powinna być , tam mają wszystko!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:35, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
A ja poszukuję obecnie przepisu na coś dobrego na imprezkę domową, najlepiej coś na ciepło, mam fajny podgrzewacz wiec takie jedzonko moze pozniej sobie w nim stać na stole. Ostatnio na każdej imprezie menu mi sie powtarza i chciałabym znów czymś zaskoczyć gości. Jakieś pomysły?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 19:48, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | A ja poszukuję obecnie przepisu na coś dobrego na imprezkę domową, najlepiej coś na ciepło, mam fajny podgrzewacz wiec takie jedzonko moze pozniej sobie w nim stać na stole. Ostatnio na każdej imprezie menu mi sie powtarza i chciałabym znów czymś zaskoczyć gości. Jakieś pomysły? |
Chleb razowy z ziarnami swojej roboty i smalec z czosnkiem i kiełbasą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:59, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Jurku...
kesse napisał: |
A ja poszukuję obecnie przepisu na coś dobrego na imprezkę domową, <b>najlepiej coś na ciepło</b>, mam fajny podgrzewacz wiec takie jedzonko moze pozniej sobie w nim stać na stole. Ostatnio na każdej imprezie menu mi sie powtarza i chciałabym znów czymś zaskoczyć gości. Jakieś pomysły? |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kesse dnia Śro 22:00, 17 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 23:28, 17 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | A ja poszukuję obecnie przepisu na coś dobrego na imprezkę domową, <b>najlepiej coś na ciepło</b>,  | ale nie wyłącznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BALDUR
Ekspert
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 1:46, 28 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Cookie Monster napisał: | BALDUR napisał: | Mam też fajny przepis z warzywkami
SZPINACZEK Z MAKARONEM:
 |
Od a do z składniki, które uwielbia mój Wojtek. Ja nie znoszę szpinaku i nie lubię makaronu. Za to Wojtek je kocha i ubóstwia czosnek i ser. Na bank wypróbuję, choc sama pewnie nie pojem.
... Tylko co to jest ta czubryca i gdzie ja o kupię?
Natomiast ja ostatnio zakochałam się w sushi (aczkolwiek bez surowej ryby)! Przepisu nie podam, bo wszędzie w necie jest.
[link widoczny dla zalogowanych]
Jak sie kliknie na tę miniaturkę, to się otwiera duże zdjęcie  |
Czubryca, to mieszanka ziół: cząber, koper, natka pietruszki, lubczyk korzeń mielony, czosnek granulowany, kozieradka, sól.
[link widoczny dla zalogowanych]
Ja też ostatnio zasmakowałam w sushi, ale sama nie robię, za to wypróbowałam u nas niedaleko w knajpce, wyszło im boskie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|