Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysia
Ekspert
Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 1112
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: nl Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 0:09, 18 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
BALDUR napisał: | Komu się zapada to się zapada, mój tato ma tak wydatny, że zapada się raczej kanapa pod nim |
hahahaha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Pasta
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 12:10, 18 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Długo nikt nic nie dodawał, więc ja dodam:)
Jako że mamy jeszcze pare tygodni sezonu grillowego, polecam łatwe i pyszne danie.
Potrzebne będzie:
- mięso mielone (nalepiej wołowe, w drugiej kolejności wołowo-wieprzowe, wieprzowe lepiej nie)
- jajko
- bułka tarta
- cebula
- czosnek
- papryka ostra i słodka
- majeranek
- sól, pieprz
- serek topiony (najlepszy będzie złoty ementaler lub inny bez dodatków)
- kajzerki
Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone (mieszamy z jajkiem, pokrojoną cebulą i resztą przypraw) z tą różnicą że mieszamy je z garścią bułki tartej (wato dodać też odobine wody). Konsystencja ma być taka aby możliwe było rozsmarowanie mięsa na bułce.
Kajzerke przekrajamy na pół, smarujemy serkiem topionym i na to smarujemy mięsem. Tak przygotowaną kanapke kłądziemy na ruszt mięsem do dołu. Kiedy mięso bedzie wypieczone - kanapka gotowa.
Można oczywiście podawac z mordercami smaku czyli keczupem lub sosem czosnkowym
Oczywiście jasne, pełne, zimne piwo do tego jako zwieńczenie dzieła jest nieodzownym elementem
Palce lizać.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Pasta dnia Czw 12:12, 18 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 12:55, 18 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Pasta napisał: | Długo nikt nic nie dodawał, więc ja dodam:)
Jako że mamy jeszcze pare tygodni sezonu grillowego, polecam łatwe i pyszne danie.
Palce lizać. | To jednak zależy od tego czyje paluszki
Podejrzewam, że miałeś na myśli Patti
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasta
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 16:29, 18 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Każdy oblizuje swoje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 22:57, 18 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Pasta napisał: | Każdy oblizuje swoje |
A, jak swoje to mogę nawet bez tej potrawy
Na zimno i bez grilla
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasta
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:11, 19 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Tak naprawdę to jak coś jem paluchami to później daje Lenie wylizać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:35, 19 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Pasta napisał: | Tak naprawdę to jak coś jem paluchami to później daje Lenie wylizać | a odwrotnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasta
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 12:04, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Pasta napisał: | Tak naprawdę to jak coś jem paluchami to później daje Lenie wylizać | a odwrotnie |
Jeszcze mi sie nie zdarzyło
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasta
Starszy goldeniarz
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 16:15, 05 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
To zarzucę jeszcze przepisem z wczorajszego obiadu:
- polędwiczki z kurczaka
- serek typu mascarpone lub inny tłusty naturalny (ja użyłem serka naturalnego Turek - tańszy od mascarpone a tez się sparwdził)
- 2 pomidory lub pomidory z puszki
- po łyżeczce tymianku i zielonej pietruszki
- pół łyżeczki pieprzu cayen (chili) i pieprzy ziołowego
- 2 żabki czosnku lub łyżeczka granulowanego
- oliwa z oliwek
- bazylia
- sól, pieprz
Polędwiczki mieszamy w misce z tymiankiem, pietruszka (siekaną lub suszoną z torebki), pieprzem cayen i ziołowym, czosnkiem. Zostawiamy na minimum 15 minut.
Twarożek mieszamy ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Polędwiczki układamy na pergaminie, smarujemy serkiem, skraplamy oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną bazylii i przykrywamy plasterkiem pomidora.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stopni aż pomidor się przypiecze (ok 25minut).
Można podawać np z mizerią i pieczonymi ziemniakami, lampka półwytrawnego czerwonego wina na pewno nie zaszkodzi
Czas przygotowania wraz z pieczeniem: ok 40 minut,
Poziom trudności: potrafisz posmarować kanapkę miękkim masłem? Jeśli tak, to sobie poradzisz
Smacznego !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
corsoo909
Ekspert
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 1099
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:49, 17 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
To ja wrzucę coś słodkiego i prostego
To coś a'la baton Bounty, kształty jakie kto chce , ja osobiście robię kulki
Potrzebne :
-250 g wiórków kokosowych
-7 łyżek cukru pudru
-70 g masła
-150 ml śmietanki kremówki (30%)
-250 g czekolady
-aromat cytrynowy / rumowy
Przygotowanie :
Kokos wymieszać z cukrem pudrem. Osobno zagotować śmietankę i masło. Odstawić z ognia. Do gorącej śmietanki wlać masło i przemieszać. Dodać do tego kokos połączony z cukrem, aromat i wszystko razem dokładnie wymieszać.Z przygotowanej masy formować kulki. Wstawić na 1 godzinkę do lodówki.
Schłodzone kulki pokryć czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Kulki w czekoladzie układać na papierze i włożyć do lodówki do stwardnięcia czekolady.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 14:48, 31 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Potrzebuję przepis na spód do mazurka czyli na kruche .
cito cito
Skórki z grapefruita mam gotowe, kakao, mleko i cukier też a przepisy zostały w domu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Majaa_
Ekspert
Dołączył: 03 Lis 2011
Posty: 1692
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Skórcz Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:00, 31 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
* Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy.
* Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. Szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy a nie kruchy), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
* Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.
* Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni. Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków. Smacznego!
Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 15:36, 31 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Majaa_ napisał: | 150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
| i to by mi wystarczyło , bo zasady roboty są mi znane
Cytat: |
Przygotowanie
* Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy.
* Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. | ja mam trochę inny sytem bo najpierw łączę mąkę z masłem siekając je a potem dorzucam resztę
Cytat: | Szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy a nie kruchy) | znamy to znamy
Cytat: | , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę. | ja pozostałość poprzednich mazurków włozyłem do zamrażalnika 2 lata temu. Wczoraj przypadkiem wpadło mi w oko i słoikiem rozwałkowałem i upiekłem, żeby dziewczynki miały . Potwierdzają, że było fajne
Cytat: |
* Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). | Chyba do okulisty muszę lecieć bo nic nie widzę
Cytat: | Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę. | absolutnie, bo ja zalewam kajmakiem własnej roboty
Cytat: |
* Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni. | aż się zarumieni - to mój sposób oceny
Cytat: | Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków | dokładnie
dzięki
Cytat: | Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu | ale wynik
Jaki był wynik
Zuzanno dzięki za błysk
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Majaa_
Ekspert
Dołączył: 03 Lis 2011
Posty: 1692
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Skórcz Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:00, 31 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Majaa_ napisał: | 150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
| i to by mi wystarczyło , bo zasady roboty są mi znane
| no chyba, ze tak ..
Jerzy Włodarczyk napisał: | Majaa_ napisał: |
* Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). |
Chyba do okulisty muszę lecieć bo nic nie widzę |
Ja też
Jerzy Włodarczyk napisał: | Majaa_ napisał: | Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu
| ale wynik
Jaki był wynik |
Ciasto fajne. Bardzo chrupkie pyycha
Cytat: | Zuzanno dzięki za błysk |
Czasem musze i nie ma za co
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 21:40, 31 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Majaa_ napisał: | Jerzy Włodarczyk napisał: | Majaa_ napisał: | Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu
| ale wynik
Jaki był wynik |
Ciasto fajne. Bardzo chrupkie pyycha | i to była bardzo ważna informacja
Cytat: | Cytat: | Zuzanno dzięki za błysk |
Czasem musze i nie ma za co |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|