Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:06, 31 Paź 2008    Temat postu:

saida napisał:
dobrze Ci/Wam tak, mój tylko jajecznice umie zrobić, aha i jeszcze ugotować parówki Rolling Eyes





Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:28, 31 Paź 2008    Temat postu:

Siugowa napisał:
No ale chyba nie przez cały czas?
Bo jak czytam to chleb z ziarnami jest zawsze. Ale czasem i śmierdzący skarpetakami" Wink ser.
Ja zamiast słoninki bym wolała pomidora. Albo twarożek ze szczypiorkiem.

Właściwier to mogę się przyznać, że też to lubię ale grube, wysmażone na skwary plastry chudego, wędzonego boczuszku, albo smażone bakłażany czy kiełbasa z patyka wypieczona nocną porą nad ogniskiem w większym towarzystwie to mi sie podoba Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:44, 31 Paź 2008    Temat postu:

Tak piszesz o tej kiełbasie( już gdzieś była- przypalona) i o ognisku.
Oj, ja się poświęce i przeczytam te Twoje posty, może jakimś cudem odnajdę Twoją wieś. Po cichu skrzykniemy się na forum i wprosimy się na ognisko, w sam raz na rozmowy o życiu Wink w większym towarzystwie . Dużo namiotów się zmieści pod płotem?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 1:56, 01 Lis 2008    Temat postu:

Niestety tylko kilka. Rodzina ponasadzała jakichś krzali ale coś sie utka pomiedzy nimi Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olinka
Ekspert


Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:09, 02 Lis 2008    Temat postu:

A ja proponuje obiad na szybko gdy jest się głodnym i nie chce się stać przy garnkach ale na kanapkę też się ochoty nie ma Wink
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zasypać przyprawą GYROS (taką w proszku) Niech to sobie postoi, a w tym czasie pokroić kapustę pekińską, dodać kiszone ogórki można wkroić trochę cebulki. Kapustę, ogórki i cebulę zalać troszkę jakimś sosem czosnkowym, majonezowym z ziołami w zależności co się lubi. Na patelni usmażyć kurczaka. Na talerz położyć kurczaka i na to ułożyć te warzywka. Niby nic takiego, a bardzo dobre Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:22, 02 Lis 2008    Temat postu:

Ola jak zaczynal sie Twoj przepis to mysle "o, to co ja robilam ostatnio", ale jednak nie... ja szybciutko nastawiłam makaron (mozna sphagetti), kurczaka usmażyłam z przyprawą gyros, podlałam keczupem, oregano, bazylia.... do tego papryka i kukurydza, po smazeniu mieszamy z makaronem... MNIAMI

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olinka
Ekspert


Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:25, 02 Lis 2008    Temat postu:

Ewelina Twój przepis też dobry na szybkie danie:) tylko ten keczup zastąpiłabym sobie jakimś koncentratem pomidorowym. Wypróbuje któregoś dnia Smile A ta papryka i kukurydza to konserwowe dajesz??

A tak swoją drogą ta przyprawa gyros jest świetna Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Olinka dnia Nie 20:26, 02 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:29, 02 Lis 2008    Temat postu:

papryczke kroje świezą a kukurydza z puszki Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:49, 02 Lis 2008    Temat postu:

A ja mam przepis na fajne żeberka duszone po wiejsku.
Około 2kg ładnie przerośniętych żeberek.
Cykoria, kapusta pekińska i coś co kto lubi na surówkę. Cykorię i kapustę kroimy na cieniutkie paseczki, lekko solimy i po pół godzinnie zalewamy majonezem własnej roboty albo innym dipem. Oczywiście robimy to 15 min przed podaniem.
Acha.
Zapomniałem, że poprzedniego dnia zanoszę żeberka szwagierce i następnego wcinamy z kartofelkami i suróweczką Very Happy
Uważam, że danie bardzo proste i w dodatku palce lizać Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olinka
Ekspert


Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:06, 02 Lis 2008    Temat postu:

Hahaha ale się uśmiałam... faktycznie bardzo proste danie Laughing Tylko nie wiem czy szwagierka też jest tego zdania Cool Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:27, 02 Lis 2008    Temat postu:

Oczywiście , że jest bo jej też bardzo smakuje Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:59, 02 Lis 2008    Temat postu:

mniam, mniam ... uwielbiam żeberka, chyba na wszystkie sposoby (ale chyba najbardziej na miodzie Little thongue man )

jeszcze co do kurczaka i gyrosa to mój przepis na sałatkę, która "króluje" Wink u mnie na imprezkach:
pokrojone na kosteczki 2 duże piersi kurczaka, podsmażam z dodatkiem posiekanego, wyciśnietego (albo posypanego) czosnku, ja dodaję jeszcze troszkę przyprawy do kurczaka ale nie dużo, a na sam koniec posypuję gyrosem, kroję ananasa z puszki, mieszam z kurczakiem, do tego czerwona fasolka z puszki. Trochę soku z ananasa mieszam z wyciśniętymi ząbkami czosnku (ja daję ze 4 duże bo uwieeeelbiam czosnek Wink ) i albo z naturalnym jogurtem albo majonezem (ze 2 łyżki). Mieszam sos z kurczakiem, ananasem i fasolką i ... voila Laughing Najlepiej jak przez noc się przegryzie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wandalka17
Rutyniarz


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:49, 28 Lis 2008    Temat postu:

Mmmmm... jakie pyszności . Jak to czytam to aż mam "smaka" na takie potrawy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 1:03, 29 Lis 2008    Temat postu:

Skórki z grapefruita, im grubsze tym lepsze, pokroić na nieduże kawałki i zagotować w małej ilości wody 2, 3 razy.
Dodać cukru i zagotować 3, 4 razy tak aby zrobił się gęsty syrop zastygając "na piórko" i do słoików.
Nadaje sie do wszelkiego rodzaju ciast (ja np posypuję nimi gęsto mazurka i zalewam kaimakiem albo dodaje na wigilie do jeża) i dop jedzenia zamiast innych słodyczy. Ja to ubóstwiam Very Happy Twisted Evil
Właśnie stoi u mnie w ganku, w garnku zresztą i podżeram sobie takie scukrzające się kawałeczki. Palce lizać, oczywiście potem Very Happy Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:50, 03 Gru 2008    Temat postu:

Po udanej imprezce i premierze dania pokazowego, mogę z całą odpowiedzialnością podzielić się smacznym, a zarazem efektownym przepisem, który z pewnością zachwyci każdego gościa (i nie tylko) Wink

KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Little thongue man

Wersja dla dwóch głodnych osób:

1 pierś z kurczaka,
ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm), albo jedno większe podzielone na połowe
2 plastry żółtego sera,
2 plasterki szynki,
1 jajko,
oregano,
sól, pieprz

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" Wink (ja zmodyfikowałam i pierś z kurczaka obsypałam czosnkiem i przyprawą z gyrosa)

Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.

Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.

Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. Ja na pierś dodałam jeszcze podsmażone pieczarki.

Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie Smile

SMACZNEGO



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 5 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin