Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:06, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
saida napisał: | dobrze Ci/Wam tak, mój tylko jajecznice umie zrobić, aha i jeszcze ugotować parówki |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 16:28, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Siugowa napisał: | No ale chyba nie przez cały czas?
Bo jak czytam to chleb z ziarnami jest zawsze. Ale czasem i śmierdzący skarpetakami" ser.
Ja zamiast słoninki bym wolała pomidora. Albo twarożek ze szczypiorkiem. |
Właściwier to mogę się przyznać, że też to lubię ale grube, wysmażone na skwary plastry chudego, wędzonego boczuszku, albo smażone bakłażany czy kiełbasa z patyka wypieczona nocną porą nad ogniskiem w większym towarzystwie to mi sie podoba
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Siugowa
Ekspert
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opoczno Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:44, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Tak piszesz o tej kiełbasie( już gdzieś była- przypalona) i o ognisku.
Oj, ja się poświęce i przeczytam te Twoje posty, może jakimś cudem odnajdę Twoją wieś. Po cichu skrzykniemy się na forum i wprosimy się na ognisko, w sam raz na rozmowy o życiu w większym towarzystwie . Dużo namiotów się zmieści pod płotem?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 1:56, 01 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Niestety tylko kilka. Rodzina ponasadzała jakichś krzali ale coś sie utka pomiedzy nimi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olinka
Ekspert
Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:09, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
A ja proponuje obiad na szybko gdy jest się głodnym i nie chce się stać przy garnkach ale na kanapkę też się ochoty nie ma
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zasypać przyprawą GYROS (taką w proszku) Niech to sobie postoi, a w tym czasie pokroić kapustę pekińską, dodać kiszone ogórki można wkroić trochę cebulki. Kapustę, ogórki i cebulę zalać troszkę jakimś sosem czosnkowym, majonezowym z ziołami w zależności co się lubi. Na patelni usmażyć kurczaka. Na talerz położyć kurczaka i na to ułożyć te warzywka. Niby nic takiego, a bardzo dobre
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:22, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Ola jak zaczynal sie Twoj przepis to mysle "o, to co ja robilam ostatnio", ale jednak nie... ja szybciutko nastawiłam makaron (mozna sphagetti), kurczaka usmażyłam z przyprawą gyros, podlałam keczupem, oregano, bazylia.... do tego papryka i kukurydza, po smazeniu mieszamy z makaronem... MNIAMI
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olinka
Ekspert
Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:25, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Ewelina Twój przepis też dobry na szybkie danie:) tylko ten keczup zastąpiłabym sobie jakimś koncentratem pomidorowym. Wypróbuje któregoś dnia A ta papryka i kukurydza to konserwowe dajesz??
A tak swoją drogą ta przyprawa gyros jest świetna
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Olinka dnia Nie 20:26, 02 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:29, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
papryczke kroje świezą a kukurydza z puszki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 21:49, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
A ja mam przepis na fajne żeberka duszone po wiejsku.
Około 2kg ładnie przerośniętych żeberek.
Cykoria, kapusta pekińska i coś co kto lubi na surówkę. Cykorię i kapustę kroimy na cieniutkie paseczki, lekko solimy i po pół godzinnie zalewamy majonezem własnej roboty albo innym dipem. Oczywiście robimy to 15 min przed podaniem.
Acha.
Zapomniałem, że poprzedniego dnia zanoszę żeberka szwagierce i następnego wcinamy z kartofelkami i suróweczką
Uważam, że danie bardzo proste i w dodatku palce lizać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olinka
Ekspert
Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:06, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Hahaha ale się uśmiałam... faktycznie bardzo proste danie Tylko nie wiem czy szwagierka też jest tego zdania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:27, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Oczywiście , że jest bo jej też bardzo smakuje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:59, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
mniam, mniam ... uwielbiam żeberka, chyba na wszystkie sposoby (ale chyba najbardziej na miodzie )
jeszcze co do kurczaka i gyrosa to mój przepis na sałatkę, która "króluje" u mnie na imprezkach:
pokrojone na kosteczki 2 duże piersi kurczaka, podsmażam z dodatkiem posiekanego, wyciśnietego (albo posypanego) czosnku, ja dodaję jeszcze troszkę przyprawy do kurczaka ale nie dużo, a na sam koniec posypuję gyrosem, kroję ananasa z puszki, mieszam z kurczakiem, do tego czerwona fasolka z puszki. Trochę soku z ananasa mieszam z wyciśniętymi ząbkami czosnku (ja daję ze 4 duże bo uwieeeelbiam czosnek ) i albo z naturalnym jogurtem albo majonezem (ze 2 łyżki). Mieszam sos z kurczakiem, ananasem i fasolką i ... voila Najlepiej jak przez noc się przegryzie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wandalka17
Rutyniarz
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tychy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:49, 28 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Mmmmm... jakie pyszności . Jak to czytam to aż mam "smaka" na takie potrawy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 1:03, 29 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Skórki z grapefruita, im grubsze tym lepsze, pokroić na nieduże kawałki i zagotować w małej ilości wody 2, 3 razy.
Dodać cukru i zagotować 3, 4 razy tak aby zrobił się gęsty syrop zastygając "na piórko" i do słoików.
Nadaje sie do wszelkiego rodzaju ciast (ja np posypuję nimi gęsto mazurka i zalewam kaimakiem albo dodaje na wigilie do jeża) i dop jedzenia zamiast innych słodyczy. Ja to ubóstwiam
Właśnie stoi u mnie w ganku, w garnku zresztą i podżeram sobie takie scukrzające się kawałeczki. Palce lizać, oczywiście potem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:50, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Po udanej imprezce i premierze dania pokazowego, mogę z całą odpowiedzialnością podzielić się smacznym, a zarazem efektownym przepisem, który z pewnością zachwyci każdego gościa (i nie tylko)
KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Wersja dla dwóch głodnych osób:
1 pierś z kurczaka,
ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm), albo jedno większe podzielone na połowe
2 plastry żółtego sera,
2 plasterki szynki,
1 jajko,
oregano,
sól, pieprz
Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" (ja zmodyfikowałam i pierś z kurczaka obsypałam czosnkiem i przyprawą z gyrosa)
Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.
Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. Ja na pierś dodałam jeszcze podsmażone pieczarki.
Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|