Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:12, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Wyglada tak, że ślina mi leci z pyska jak buldogowi leci
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:24, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Wyglada tak, że ślina mi leci z pyska jak buldogowi leci |
, to teraz wyobraź sobie jak to może smakować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
maks212
Starszy goldeniarz
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 342
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: woj. kujawsko-pomorskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:49, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
To i ja napisze jakies danie:
Gyros
1/2 kg Piers z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
1 cebulka
1 puszka kukurydzy
1 groszek zielony
4 ogorki kiszone/kroimy w kosteczke
przyprawa do gyrosa
Piersi kroimy w kosteczki ,posypujemy przyprawa i smarzymy na patelni. Kroimy kapuste pekinska i troche wkladamy do pojemnika , na to ketchup i majonez, troche kukurydzy,groszku,ogorkow i cebulki i tak na przemian wszystkie skladniki.
Bardzo dobra salateczka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 19:34, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
maks212 napisał: | To i ja napisze jakies danie:
Gyros
1/2 kg Piers z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
1 cebulka
1 puszka kukurydzy
1 groszek zielony
4 ogorki kiszone/kroimy w kosteczke
przyprawa do gyrosa
Piersi kroimy w kosteczki ,posypujemy przyprawa i smarzymy na patelni. |
Na pewno smarzymy
Cytat: | Kroimy kapuste pekinska i troche wkladamy do pojemnika , na to ketchup i majonez, troche kukurydzy,groszku,ogorkow i cebulki i tak na przemian wszystkie skladniki.
Bardzo dobra salateczka |
A co z tymi cycuszkami i z ta reszta pekińskiej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:46, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | A co z tymi cycuszkami |
a propos cycuszków
byliśmy na Węgrzech na wakacjach kiedyś tam, wybraliśmy się ze znajomymi do knajpki na kolację, a że ten rejon Węgier był często i gęsto odwiedzany przez Polaków, to również menu było w języku polskim i tak oto piersi kurczaka nazwane były ............................ biustem kurczaka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
maks212
Starszy goldeniarz
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 342
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: woj. kujawsko-pomorskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:48, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | maks212 napisał: | To i ja napisze jakies danie:
Gyros
1/2 kg Piers z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
1 cebulka
1 puszka kukurydzy
1 groszek zielony
4 ogorki kiszone/kroimy w kosteczke
przyprawa do gyrosa
Piersi kroimy w kosteczki ,posypujemy przyprawa i smarzymy na patelni. |
Na pewno smarzymy
Cytat: | Kroimy kapuste pekinska i troche wkladamy do pojemnika , na to ketchup i majonez, troche kukurydzy,groszku,ogorkow i cebulki i tak na przemian wszystkie skladniki.
Bardzo dobra salateczka |
A co z tymi cycuszkami i z ta reszta pekińskiej |
Ojej pare bledow No cycuszkii kapuste tez wkladamy oczywiscie!! Wszystko ukladamy w jakims pojemniku warstwami/naprzemian
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez maks212 dnia Śro 23:51, 03 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 0:44, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
saida napisał: | Jerzy Włodarczyk napisał: | A co z tymi cycuszkami |
a propos cycuszków
byliśmy na Węgrzech na wakacjach kiedyś tam, wybraliśmy się ze znajomymi do knajpki na kolację, a że ten rejon Węgier był często i gęsto odwiedzany przez Polaków, to również menu było w języku polskim i tak oto piersi kurczaka nazwane były ............................ biustem kurczaka |
Odpowiada mi ta nazwa Brzmi tak jakoś powiększająco
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aśka Axelowa
Rutyniarz
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 968
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 16 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piła
|
Wysłany: Czw 0:50, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Moja ulubiona sałatka z kurczaka:
- cała pierś (2 filety)
- 1 paczuszka ryżu (100g)
- 2, 3 ząbki czosnku
- śmietana
- orzechy włoskie
- przyprawy
1. Gotujemy filety - ja do wody dodaję sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę (żeby filet był smaczny ). Ugotowane i ostudzone filety kroimy w kostkę
2. Gotujemy paczkę ryżu
3. Łączymy kurczaka z ryżem, wyciskamy do tego z 2, 3 ząbki czosnku, dodajemy pokruszone orzechy (zmielone lub roztłuczone młotkiem ), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę (słodką), mieszamy...
I jakoś dziwnie sałatką zajadają się nawet ci, którzy są zdeklarowanymi przeciwnikami czosnku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 1:46, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Joanno. Brzmi atrakcyjnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ariena
Rutyniarz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:08, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Widzę że wątek się nieźle rozkręcił ostatnio. Chyba przez to zimno na dworze wszyscy głodni
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
BasiaK.
Rutyniarz
Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: Czw 23:14, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Asiu, a ile tych orzechów ma być na paczkę ryżu i te dwa filety?
Niedawno wysyłałam koleżance kilka przepisów, więc i tutaj je wkleję - może ktoś się skusi?
1. Potrawka drobiowa
- pieczarki - pokroić w plasterki
- 2 cebule pokroić w kostkę
- podwójna pierś z kurczaka - pokroić w kostkę (nie za drobną)
Mięso przyprawić: szczypta imbiru, szczypta bazylii, trochę soli, duuuużo curry, ostra papryka
- cebulę zeszklić, usmażyć pieczarki. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso. Gdy mięso jest gotowe, dodać do niego cebulę z pieczarkami, zasypać tartym żółtym serem i poddusić jeszcze chwilę - żeby ser się roztopił.
Podawać z sosami:
- czosnkowym - rozetrzeć 1-2 ząbki czosnku, dodać śmietanę i majonez (w proporcjach pól na pół)lub
- paprykowym - majonez + keczup + papryka ostra w proszku:)
Wychodzi pychotka, ja robię do tego jeszcze zwykle frytki albo opiekane ziemniaczki.
2. Kotleciki drobiowe:
- podwójna pierś z kurczaka - pokroić w drobną kostkę
- 20 dkg sera żółtego - zetrzeć
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula - pokroić w kostkę
- 6 pieczarek - pokroić w drobne plasterki
- pieprz
- sól
Pieczarki z cebulką podsmażyć i po ostudzeniu dodać do pozostałych składników - wszystko razem wymieszać. Nakładać łyżka na rozgrzany tłuszcz i smażyć.
Gdy już się masa zetknie dobrze jest na chwilę zmniejszyć ogień - żeby mięsko się dobrze podsmażyło - jak już uznasz, że będzie dosyć, a kotleciki są za mało rumiane, to spowrotem zwiększasz temperaturę.
Z takich proporcji ja mam tego zawsze na dwa obiadki.
I jeszcze jeden przepis - nam to bardzo smakuje, a nie ma przy tym wiele roboty:
3. Kremowa zapiekanka z kurczakiem i porami
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży por
- przyprawa do kurczaka
- majonez
- filiżanka tartego zółtego sera
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć przyprawione - nie musi być całkiem miękkie, ważne żeby było rumiane i "przeszło smakiem smażenia". Pora pokroić na grube talarki. Wymieszać z mięsem i majonezem - włożyć do żaroodpornego naczynia, jeszcze troszkę posmarować majonezem i posypać serem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
Ja trochę ten przepis zmodyfikowałam i dodaję do tego kilka pokrojonych w plastry ziemniaków, które wcześniej podsmażam na pół miękko na patelni z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Dzięki temu jest tego więcej i świetnie nadaje się np. na niedzielny obiad - już bez zupy. Można sobie wszystko podsmażyć dzień wcześniej, a potem tylko wymieszać z majonezem, serem i do piekarnika;-) Dobre danie jak się wie, że nie będzie czasu na stanie przy garnkach;-)
Na deserek: 3 - bit
- 8 paczek herbatników
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 Śnieżki
- 1/2 kostki masła
- 250ml śmietanki 30%
- tabliczka czekolady
budynie ugotować i zimne połączyć z masłem na gładką masę. Śmietanę ubić ze Śnieżkami na sztywno. Z mleka zrobić karmel - gotować w puszce 2,5 godz. na wolnym ogniu.
Na blaszce układać warstwami:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- posypać startą czekoladą.
Robiłam na blaszce 23 cm/ 28cm i wyszło 16 porcji o fajnej grubości.
UWAGA!
Zamiast bawienia się w gotowanie karmelu można użyć gotowej masy firmy Kajmak.
Na górę można zamiast tartej czekolady zrobić polewę czekoladową (roztopić czekoladę z 3 łyżkami mleka i 1 masła, można dodać rodzynki)- wtedy na bitą śmietanę układamy jeszcze jedną warstwę herbatników i polewamy polewą.
ZROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
Ciacho jest pyyyszne, ale tylko dla osób które lubią słodkości - bo jest bardzo słodkie:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:18, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Asiu, Basiu mniam mniam (kotleciki drobiowe są mi znane, ale reszta fantastyczna), no to w przyszłym tygodniu mam zaplanowane obiadki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
emdżej
Ekspert
Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 0:42, 05 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
saida napisał: | Asiu, Basiu mniam mniam (kotleciki drobiowe są mi znane, ale reszta fantastyczna), no to w przyszłym tygodniu mam zaplanowane obiadki |
To ja się wpraszam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 2:16, 05 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Baśka. Narobiłaś mi smaku po północy więc chcę wiedzieć kiedy to będzie . Ja też się wpraszam
Myślę, że z puszki mleka to też robisz kajmak a nie karmel. Co
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
BasiaK.
Rutyniarz
Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: Pią 9:46, 05 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | Baśka. Narobiłaś mi smaku po północy więc chcę wiedzieć kiedy to będzie . Ja też się wpraszam
Myślę, że z puszki mleka to też robisz kajmak a nie karmel. Co |
Kiedy będzie CO? 3-bit? Czyżby łakomczuch był z Ciebie?
Masz rację - kajmak, a nie karmel... karmel to z ciastkiem i czekoooolaaaadą
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez BasiaK. dnia Pią 9:57, 05 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|