Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:12, 03 Gru 2008    Temat postu:

Wyglada tak, że ślina mi leci z pyska jak buldogowi leci Twisted Evil Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:24, 03 Gru 2008    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
Wyglada tak, że ślina mi leci z pyska jak buldogowi leci Twisted Evil Laughing

, to teraz wyobraź sobie jak to może smakować Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maks212
Starszy goldeniarz


Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 342
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj. kujawsko-pomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:49, 03 Gru 2008    Temat postu:

To i ja napisze jakies danie:

Gyros

1/2 kg Piers z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
1 cebulka
1 puszka kukurydzy
1 groszek zielony
4 ogorki kiszone/kroimy w kosteczke
przyprawa do gyrosa

Piersi kroimy w kosteczki ,posypujemy przyprawa i smarzymy na patelni. Kroimy kapuste pekinska i troche wkladamy do pojemnika , na to ketchup i majonez, troche kukurydzy,groszku,ogorkow i cebulki i tak na przemian wszystkie skladniki.
Bardzo dobra salateczka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:34, 03 Gru 2008    Temat postu:

maks212 napisał:
To i ja napisze jakies danie:

Gyros

1/2 kg Piers z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
1 cebulka
1 puszka kukurydzy
1 groszek zielony
4 ogorki kiszone/kroimy w kosteczke
przyprawa do gyrosa

Piersi kroimy w kosteczki ,posypujemy przyprawa i smarzymy na patelni.

Na pewno smarzymy Question Very Happy

Cytat:
Kroimy kapuste pekinska i troche wkladamy do pojemnika , na to ketchup i majonez, troche kukurydzy,groszku,ogorkow i cebulki i tak na przemian wszystkie skladniki.
Bardzo dobra salateczka

A co z tymi cycuszkami Question Laughing i z ta reszta pekińskiej Question Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:46, 03 Gru 2008    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
A co z tymi cycuszkami Question Laughing

a propos cycuszków Wink
byliśmy na Węgrzech na wakacjach kiedyś tam, wybraliśmy się ze znajomymi do knajpki na kolację, a że ten rejon Węgier był często i gęsto odwiedzany przez Polaków, to również menu było w języku polskim i tak oto piersi kurczaka nazwane były ............................ biustem kurczaka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maks212
Starszy goldeniarz


Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 342
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj. kujawsko-pomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:48, 03 Gru 2008    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
maks212 napisał:
To i ja napisze jakies danie:

Gyros

1/2 kg Piers z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
1 cebulka
1 puszka kukurydzy
1 groszek zielony
4 ogorki kiszone/kroimy w kosteczke
przyprawa do gyrosa

Piersi kroimy w kosteczki ,posypujemy przyprawa i smarzymy na patelni.

Na pewno smarzymy Question Very Happy

Cytat:
Kroimy kapuste pekinska i troche wkladamy do pojemnika , na to ketchup i majonez, troche kukurydzy,groszku,ogorkow i cebulki i tak na przemian wszystkie skladniki.
Bardzo dobra salateczka

A co z tymi cycuszkami Question Laughing i z ta reszta pekińskiej Question Laughing


Ojej pare bledow Embarassed No cycuszkii kapuste tez wkladamy oczywiscie!! Wszystko ukladamy w jakims pojemniku warstwami/naprzemian


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maks212 dnia Śro 23:51, 03 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:44, 04 Gru 2008    Temat postu:

saida napisał:
Jerzy Włodarczyk napisał:
A co z tymi cycuszkami Question Laughing

a propos cycuszków Wink
byliśmy na Węgrzech na wakacjach kiedyś tam, wybraliśmy się ze znajomymi do knajpki na kolację, a że ten rejon Węgier był często i gęsto odwiedzany przez Polaków, to również menu było w języku polskim i tak oto piersi kurczaka nazwane były ............................ biustem kurczaka


Odpowiada mi ta nazwa Smile Brzmi tak jakoś powiększająco Very Happy Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aśka Axelowa
Rutyniarz


Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 968
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piła

PostWysłany: Czw 0:50, 04 Gru 2008    Temat postu:

Moja ulubiona sałatka z kurczaka:

- cała pierś (2 filety)
- 1 paczuszka ryżu (100g)
- 2, 3 ząbki czosnku
- śmietana
- orzechy włoskie
- przyprawy

1. Gotujemy filety - ja do wody dodaję sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę (żeby filet był smaczny Wink ). Ugotowane i ostudzone filety kroimy w kostkę

2. Gotujemy paczkę ryżu

3. Łączymy kurczaka z ryżem, wyciskamy do tego z 2, 3 ząbki czosnku, dodajemy pokruszone orzechy (zmielone lub roztłuczone młotkiem Wink ), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę (słodką), mieszamy...

I jakoś dziwnie sałatką zajadają się nawet ci, którzy są zdeklarowanymi przeciwnikami czosnku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 1:46, 04 Gru 2008    Temat postu:

Joanno. Brzmi atrakcyjnie Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:08, 04 Gru 2008    Temat postu:

Widzę że wątek się nieźle rozkręcił ostatnio. Chyba przez to zimno na dworze wszyscy głodni

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Czw 23:14, 04 Gru 2008    Temat postu:

Asiu, a ile tych orzechów ma być na paczkę ryżu i te dwa filety?

Niedawno wysyłałam koleżance kilka przepisów, więc i tutaj je wkleję - może ktoś się skusi?
1. Potrawka drobiowa
- pieczarki - pokroić w plasterki
- 2 cebule pokroić w kostkę
- podwójna pierś z kurczaka - pokroić w kostkę (nie za drobną)
Mięso przyprawić: szczypta imbiru, szczypta bazylii, trochę soli, duuuużo curry, ostra papryka
- cebulę zeszklić, usmażyć pieczarki. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso. Gdy mięso jest gotowe, dodać do niego cebulę z pieczarkami, zasypać tartym żółtym serem i poddusić jeszcze chwilę - żeby ser się roztopił.
Podawać z sosami:
- czosnkowym - rozetrzeć 1-2 ząbki czosnku, dodać śmietanę i majonez (w proporcjach pól na pół)lub
- paprykowym - majonez + keczup + papryka ostra w proszku:)
Wychodzi pychotka, ja robię do tego jeszcze zwykle frytki albo opiekane ziemniaczki.

2. Kotleciki drobiowe:
- podwójna pierś z kurczaka - pokroić w drobną kostkę
- 20 dkg sera żółtego - zetrzeć
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula - pokroić w kostkę
- 6 pieczarek - pokroić w drobne plasterki
- pieprz
- sól
Pieczarki z cebulką podsmażyć i po ostudzeniu dodać do pozostałych składników - wszystko razem wymieszać. Nakładać łyżka na rozgrzany tłuszcz i smażyć.
Gdy już się masa zetknie dobrze jest na chwilę zmniejszyć ogień - żeby mięsko się dobrze podsmażyło - jak już uznasz, że będzie dosyć, a kotleciki są za mało rumiane, to spowrotem zwiększasz temperaturę.
Z takich proporcji ja mam tego zawsze na dwa obiadki.

I jeszcze jeden przepis - nam to bardzo smakuje, a nie ma przy tym wiele roboty:
3. Kremowa zapiekanka z kurczakiem i porami
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży por
- przyprawa do kurczaka
- majonez
- filiżanka tartego zółtego sera
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć przyprawione - nie musi być całkiem miękkie, ważne żeby było rumiane i "przeszło smakiem smażenia". Pora pokroić na grube talarki. Wymieszać z mięsem i majonezem - włożyć do żaroodpornego naczynia, jeszcze troszkę posmarować majonezem i posypać serem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
Ja trochę ten przepis zmodyfikowałam i dodaję do tego kilka pokrojonych w plastry ziemniaków, które wcześniej podsmażam na pół miękko na patelni z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Dzięki temu jest tego więcej i świetnie nadaje się np. na niedzielny obiad - już bez zupy. Można sobie wszystko podsmażyć dzień wcześniej, a potem tylko wymieszać z majonezem, serem i do piekarnika;-) Dobre danie jak się wie, że nie będzie czasu na stanie przy garnkach;-)


Na deserek: 3 - bit

- 8 paczek herbatników
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 Śnieżki
- 1/2 kostki masła
- 250ml śmietanki 30%
- tabliczka czekolady

budynie ugotować i zimne połączyć z masłem na gładką masę. Śmietanę ubić ze Śnieżkami na sztywno. Z mleka zrobić karmel - gotować w puszce 2,5 godz. na wolnym ogniu.
Na blaszce układać warstwami:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- posypać startą czekoladą.
Robiłam na blaszce 23 cm/ 28cm i wyszło 16 porcji o fajnej grubości.
UWAGA!
Zamiast bawienia się w gotowanie karmelu można użyć gotowej masy firmy Kajmak.
Na górę można zamiast tartej czekolady zrobić polewę czekoladową (roztopić czekoladę z 3 łyżkami mleka i 1 masła, można dodać rodzynki)- wtedy na bitą śmietanę układamy jeszcze jedną warstwę herbatników i polewamy polewą.
ZROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
Ciacho jest pyyyszne, ale tylko dla osób które lubią słodkości - bo jest bardzo słodkie:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:18, 04 Gru 2008    Temat postu:

Asiu, Basiu mniam mniam Little thongue man (kotleciki drobiowe są mi znane, ale reszta fantastyczna), no to w przyszłym tygodniu mam zaplanowane obiadki Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 0:42, 05 Gru 2008    Temat postu:

saida napisał:
Asiu, Basiu mniam mniam Little thongue man (kotleciki drobiowe są mi znane, ale reszta fantastyczna), no to w przyszłym tygodniu mam zaplanowane obiadki Laughing


To ja się wpraszam Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 2:16, 05 Gru 2008    Temat postu:

Baśka. Narobiłaś mi smaku po północy więc chcę wiedzieć kiedy to będzie Surprised . Ja też się wpraszam Very Happy
Myślę, że z puszki mleka to też robisz kajmak a nie karmel. Co Question Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Pią 9:46, 05 Gru 2008    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
Baśka. Narobiłaś mi smaku po północy więc chcę wiedzieć kiedy to będzie Surprised . Ja też się wpraszam Very Happy
Myślę, że z puszki mleka to też robisz kajmak a nie karmel. Co Question Very Happy

Kiedy będzie CO? 3-bit? Czyżby łakomczuch był z Ciebie?
Masz rację - kajmak, a nie karmel... karmel to z ciastkiem i czekoooolaaaadą


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez BasiaK. dnia Pią 9:57, 05 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 6 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin