Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
balbinka
Glob.Moderator
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 3204
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:58, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Dalej ci już nie pomogę bo ja ich nigdy nie gotowałam ale tak na moje doświadczenie "kucharskie" to żeby wyszła z tego taka gęsta kleista "galareta" to chyba powinny się dłużej pogotować. Jedno czgeo się boję to żeby Miłce nie zaszkodziły i znowu nie dostała jakichś rewolucji. Może na początek daj jej bardzo malutko?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:06, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
też się tego boję i niczego nie będę robić w tej kwesti jeżeli się do końca nie dowiem co i jak
dzięki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
anatom
Rutyniarz
Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Czw 22:14, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
i nic - i dajesz psiakowi hehehehe a tak powaznie to jak dla ludzi trzeba zrobic tylko bez przypraw bo one za dobre dla zwierzat nie sa!!
tak ogolnie to ja mniej wiecej robie tak:
kupuje mieso (te kurze nozki albo niekoniecznie kurze )tak wiecej niz pol kilo - jakies 75 dag i gotuje je ok 2-3 godziny w wywarze z jarzyn, potem wywar odcedzam, do letniego wywaru dodaje ok 5 lyzek rozpyuszczonej zelatyny, dwa bialka z jaja i potem znow zagotuje, potem trzeba jezcze raz przecedzic, mieso oddzielic od kosci, pokroic na male kawalki i do salaterki tam tez moga kawalki warzyw wpasc i zalac tym wywarem i czekac i gotowe
wiem wiem strasznie czsochlonne ale czasem mozna sie poswiecic - ja to robie taka wersje dla Fibi przy okazji robienia galaretki dla domownikow rozdzielam po gotowaniu i czesc przyprawiam - ocet, czosnek przyprawy itd a czesc nie! mam nadzieje ze cos ci te moje pomysly kulinarne pomoga!!
a i test na poczatek wskazany - zeby rewolucji nie bylo zaczynac lepiej od odrobinki - Fibi juz pare razy jadla i bardzo jej smakujei nie miala za dnych problemow
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez anatom dnia Czw 22:19, 30 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:18, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
po prostu jestem w szoku - żonka to ma z Tobą dobrze
a ja dwie lewe rączki
dzięki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
anatom
Rutyniarz
Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Czw 22:22, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
hehe dzieki bardzo - w koncu to faceci sa najlepszymi kucharzami i szefami kuchni w knajpach zonka tez chwali mnie ale sama tez cos probuje pichcic choc mi chyba lepiej czasem wyjdzie hihihihihih ja to lubie i tyle ale ostatnio Ona sie wziela bo na macierzynskim jest i w domku siedzi - to cos tam sie stara spracowanemu mezowi przygotowac
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mroziaczek
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: w-m Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:27, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Może jak kiedyś w życiu pójdę na macieżyński to też zacznę pichcić ale ja to prędzej drzewo porąbię
zgadzam się z Tobą - facet jak ugotuje to większość potraw ma inny lepszy smak (hi hi reklama mi wyszła)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tkacka
Goldeniarz
Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 23:01, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
...i zaczyna się...nie nadmiar wit D3 i wapna sprzyja dysplazji a nieumiejetne stosowanie tych specyfikow... najlepiej-jesli sie nie znasz to nie ruszaj!
...u nas jest eukanuba, łapki drobiowe, wolowinka, wapno, marchewka itp no mnozyc to mozna duzo i bez konca-nie zawsze i nie kazdy karmi psa tylko tym!!! co mu się poleca-wiadomo dlaczego-cena karm i dostep do mięsa itp...z kilku moich psów mam i takie odchowane wyłącznie na"gotowanym"-stawy wszystkie idealne-potwierdzone wpisem do rodowodu i takie karmione tylko suchym...nie ma rzeczy dobrych i zlych ale jest brak wiedzy lub nieumiejetne jej stosowanie-i to żle i to nie dobrze...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewoja
Ekspert
Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 1003
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 7:32, 31 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
powiedzcie mi ile kosztują psie specyfiki na stawki (jeśli macie opakowania) a ja wam dla porównania podrzucę ceny tych ludzkich jesli macie dobrego weta (nie zarozumialca) to możecie popytać czy z takich leków nie skorzystać bo coś mam wrażenie że są one tańsze
zawsze warto porozmawiać ja pamiętam swoje doświadczenia z ludzkim lekarzem kiedy zarzucił mnie drogimi lekami a gdy spytałam o tańsze odpowiedniki to usłyszałam że on ich nie poleca a dlaczego ? tu już odpowiedź była nader mętna a ja niestety doskonale orientuję się w praktychach przedstawicieli medycznych i później lekarzy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jita
Początkujący
Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:41, 01 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Arthroflex wcale taki drogi nie jest - np. w sklepach internetowych można opakowanie 500 ml kupić za 130 PLN - dając 2,5 ml dziennie starczy na ponad 6 miesięcy - czyli ok. 20 zł na miesiąc - 65 groszy na dzień
A tutaj artykuł o nadmiarze wapnia i witaminy D3:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
balbinka
Glob.Moderator
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 3204
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 13:23, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam - bardzo ciekawe - mam jednak dwa spostrzeżenia. Pierwsze to, że tak naprawdę nigdy nie wiemy do końca gdzie leży prawda - zresztą podobny temat był dziś poruszany na tvn - o przeprowadzaniu badań i ich prawdziwości /np. słynna sprawa o wyższości masła nad margaryną lub odwrotnie /. Podobnie jest z dysplazją /jedni twierdzą, że najważniesza jest genetyka inni, że żywienie, jeszcze inni, że śliskie podłogi lub schody/ lub np. ze skrętem żołądka /jedne badania mówią, że miska powinna stać wysoko, inne- że nisko, jeszcze inne - ze to nie ma znaczenia/
Drugie moje spostrzeżenie dotyczy robienia zdjęć rtg stawów - okazuje się, że i z tym jest u nas problem. Czytałam ostatnio o przypadku stwierdzenia dysplazji w Polsce a po badaniach w USA okazało się, że żadnej dysplazji nie ma a mam wrażenie, że ostatnio weci bardzo ochoczo tę dysplazję stwierdzają - dlaczego tak się dzieje mogę się tylko domyślać - więc wydaje mi się, że trzeba by takie zdjęcia rtg robić u naprawdę porządnego fachowca bo ważne jest nie tylko odczytanie zdjęcia ale także prawidłowe ułożenie psa podczas jego wykonywania.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jita
Początkujący
Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 15:15, 03 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Bo tak naprawdę zdjęcie powinno odczytywać niezależnie kilku fachowców - tak jest np. w Wielkiej Brytanii, choć skala tam jest inna - przyznawane są liczby, po czym liczona jest średnia...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
moni@
Goldeniarz
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: P-ń -- W-w
|
Wysłany: Śro 13:32, 23 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
A możecie mi napisać, jak w momencie wzrostu powinny wyglądać stawy? Przednie łapy zrobiły mu się grube do pierwszego stawu (śródstopie przednie) i wyglądają na krzywe. Czy powinnam się martwić czy to się unormuje?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|