Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pscoła i miś
Miłośnik goldenów
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Pon 13:24, 03 Mar 2008 Temat postu: ciacha samorobne |
|
|
moze ktos ma przepisy na ciacha dla goldenow, tak zeby samemu upiec. gdzies byly ale nie pamietam. bede bardzo wdzieczna, Haniutek oczywiscie tez. pozdro
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
*~Ola~*
Goldeniarz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 13:44, 03 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Znalazłam kilka przepisów na stronie [link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam Ola
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
*~Ola~*
Goldeniarz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 13:47, 03 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
I jeszcze 2 przepisy:
Ciasteczka z wątróbki - przepis Barbary Waldoch
3 jaja,
1/3 szklanki oleju,(ja użyłam specjalną mieszankę olejową dla psów, ale może być każdy olej),
0.5 kg watroby (surowej),
1 ząbek czosnku,
ok 2 szklanek mąki (zależy od konsystencji)
Ubijamy lekko jajka, można wrzucić do 'blender' (maszynki z nożami do rozdrabniania na miazgę). Wlewamy olej i mieszamy (albo dolewamy do 'blender'), wrzucamy czosnek.
Jeżeli używaliśmy 'blender', to kroimy wątrobe na kawałki i wrzucamy do reszty, rozdrabniając na miazgę, albo przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Dodajemy tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Smarujemy blaszke, wykładamy na blaszkę, pomagając sobie łopatka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni.
Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi suchy, to jest upieczone.
Kroimy na kawałki i wykładamy na kratową podstawkę do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wkładamy kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku ze 30 minut.
Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku.
Ciasteczka serowe - przepis Hani i Ediego
Składniki:
2szklanki mąki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2szklanki oleju roślinnego
5 łyżek stołowych wody
Mąkę, ser, czosnek i olej wymieszać (można użyć miksera) stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkowąć do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć np. kółka. Pies w temp. ok. 200st.C. przez ok.15 min., aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce.
Pozdrawiam Ola
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Przyjaciel forum
Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tychy Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mora
Rutyniarz
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 17:33, 03 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ugh. Nie lubię wątróbki, w zapachu i smaku. I tak patrzę, że większość z wątrobą. Chyba będę musiała się przemóc.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pscoła i miś
Miłośnik goldenów
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Pią 0:19, 07 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
dzienx, jutro robimy, haniut juz macha kitą. on bardzo lubi kuchnie!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pscoła i miś
Miłośnik goldenów
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Pon 15:02, 10 Mar 2008 Temat postu: zrobilim ciacha |
|
|
ooo taka miał minę jak jadl. wydzielamy mu ale i tak siedzi przy szafce w ktorej sa zdeponowane ciacha. aaa zrobilismy marczewkowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
DEJA
Goldeniarz
Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:25, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Fajne przepisiki..
Koniecznie wypróbuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mora
Rutyniarz
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 21:57, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
*~Ola~* napisał: | Ciasteczka serowe - przepis Hani i Ediego
Składniki:
2szklanki mąki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2szklanki oleju roślinnego
5 łyżek stołowych wody
Mąkę, ser, czosnek i olej wymieszać (można użyć miksera) stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkowąć do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć np. kółka. Pies w temp. ok. 200st.C. przez ok.15 min., aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce.
|
I one jedzą takie serówki? Ach. Głupie. Te psiaki jedzą w większości wszystko...
A ktoś ich próbował i piesek się buntował? Bo one takie bezmięsne...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:10, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Moja babcia ostatnio upiekła Duffiemu ciasteczka z mięskiem wg własnego przepisu. Psisko oszalało na ich punkcie Przez cały dzień nie odstępowł babci na krok, a teraz często podchodzi do miejsca, gdzie stoi puszka z ciastkami i patrzy wyczekująco
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Proton
Starszy goldeniarz
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 18:37, 21 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
A ja wczoraj robiłam te ciasteczka z wątróbką I Protonista oszalał na ich punkcie Fajne to jest, bo wiem co mu daje No i mi ich robienie tyle przyjemności sprawiło
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Skidder
Starszy goldeniarz
Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Czarna Białostocka Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
M!S!A
Rutyniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 711
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 17:43, 27 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Upiekłam dzisiaj ciasteczka serowe- pycha a oto dzieło [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia&goldenki
Ekspert
Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 2287
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wodzisław Śląski Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:55, 27 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
A to jest Michalino robione wg przepisu Mora??
Pysznie wygląda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bajaderka123
Ekspert
Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 1614
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa/Bródno Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:50, 27 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
juz ten przepis umieszczalam ale zupelnie w innym temacie
ciasteczka rybne mojego wymyslu
3/4 kg maki bezglutenowej, ryzowej lub kukurydzianej
3 jajka
1 kg dorsza mrozonego zmielonego (po rozrozeniu) lub 0.5 kg tilapii + 0.5 kg dorsza (zreszta rybki moze byc troche wiecej, im wiecej tym lepiej)
3 lyzki oleju rybnego (salmopet, fish4dogs i temu podobne)
lyzka zmielonych wodorostow (sushi nori na przyklad - kupuje sie to w sklepie spozywczym w platach do robienia roznych japonskich delikatesow) - dobrze sie mieli w mlynku do kawy
ewentualnie 2 lyzki gesiego tluszczu - opcjonalnie
0.5 kg maki mieszamy z pozostalymi skladnikami, zagniatamy, pozostala czesc maki sluzy do obrobki ciasta lub w celu dolozenia gdyby sie okazalo ze sa trudnosci z zagniataniem.
formujemy cienkie waleczki - w zaleznosci od oczekiwanej wielkosci ciasteczek i kroimy to na "plastry" takie jak kopytka ziemniaczane
ukladamy na blachach (proporcje do zapelnienia 3 duzych plaskich blach) wysmarowanych zwyklym smalcem i niczym wiecej (robota dla cierpliwych)
pieczemy do uzyskania zlotego koloru
potem 3 dni wietrzymy mieszkanie
przechowujemy po zupelnym wystygnieciu w zamknietych plastykowych pudeleczkach w suchych miejscach w temp pokojowej (w sejfie najlepiej albo zamurowane w scianie)
taka porcja starcza na bardzo dlugo w zaleznosci od czestotliwosci nagradzania
psy za tym szaleja, nie tylko nasze, obce takze ci nie odpuszcza i zrobia wszystko co tylko potrafia
smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|